Despre multă muncă, performanță și cum este să câștigi o finală de Grand Slam, cu Simona Halep
00:00:00

Bun venit la BT Talks, Podcast-ul Băncii Transilvania. 🎧 Să ai căștile pregătite pentru că avem în noul episod un erou al generației noastre - Simona Halep.

Împreună cu Andi Moisescu, gazda podcast-ului nostru, vorbesc despre multe - muncă, lupta cu sine, mentalitatea de a fi câștigător, modele pe care le-a avut Simona, inclusiv despre distanțarea socială. Despre cum vede ea succesul și ce înseamnă de fapt pentru ea un Grand Slam.

Am aflat că nu a lipsit niciodată de la antrenamente și disciplina ei este exemplară. Acesta este și motivul pentru care ea nu este o întâmplare, ci un rezultat al muncii ei. 

Probabil știi deja, Simona joacă tenis de peste 24 de ani și tatăl ei a crezut cel mai mult în ea. A atins prima poziție în clasamentul mondial WTA de 2 ori și a câștigat 2 turnee de Grand Slam - Roland Garros și Wimbledon.

Anul acesta vom lansa și primul documentar despre Simona, așa că #staytuned. Poți asculta câteva "insight-uri" despre documentar în podcastul cu regizorul Radu Muntean.

Snapshot-uri din acest episod:

 • Performanța nu e un secret. Trebuie să muncești și să îți dai seama ce ai greșit să poți face mai bine la următoarea ocazie. Când reușesti, uiți și suferința, și greutatea anilor.

 • În 90% dintre situații, meciul se câștigă înainte de meci. Meciurile emoționale, mari, de finale de Grand Slam se câștigă și se pierd înainte.

 • Nu e ușor să te împrietenești cu stresul. Darren Cahill a învătat-o pe Simona cum să vadă imaginea de ansamblu și să nu mai pună presiune pe moment pentru a se putea concentra. "În momentul în care pui prea multă presiune pe tine, te blochezi și nu te mai poți concentra."

 • Limita noastră nu este o limită fixă. Când vrei mai mult și mai mult, limita o poți face să fie flexibilă. "Mă simt obosită, au fost ani grei, dar 2-3 ani mai pot să joc".

 • Sportivii români din generația Simonei nu au avut șansa sportivilor din America cărora li se prezintă la vârsta de 5 ani terenurile de tenis unde vor juca peste 20 de ani. Și cresc cu încrederea aceasta și își hrănesc dorința de a câștiga zi de zi.

 • Simona tot timpul a investit în sine și a marșat pe ce poate să o ajute pe termen lung: un antrenor mai bun, un atrenament mai bun. Și a învățat să ia ce e mai bun din fiecare moment sau persoană care a intrat în viața ei. 

 • În ultimii 6 ani Simona a fost în carantină totală. S-a izolat de tot ce ar fi putut să-i afecteze cariera și performanța. Inclusiv de interviuri sau apariții la emisiuni TV. Această carantină a ajutat-o să ajungă numărul 1 mondial.

 • Simona crede că dacă nu ai câștigat un titlu de Grand Slam, nu ești cu adevărat numărul 1 mondial.

 • Justine Henin, Rafael Nadal, Andrei Pavel, Hagi și Cristian Chivu sunt modele care au ajutat-o pe Simona în carieră.

 • Rafael Nadal este modelul Simonei pentru atitudinea pe care o are față de joc. Joacă fiecare punct ca și cum ar fi ultimul din viața lui. Doar după 3-4 ani de antrenamente cu Darren, Simona a ajuns să aibă o mentalitate asemănătoare cu a lui Nadal.

 • Victoria de la Wimbledon a fost datorită mentalității, Simona s-a simțit intangibilă emoțional.

Show notes:

03:04 - Despre încrederea pe care a avut-o tatăl Simonei

07:28 - Modelele în sport 

10:36 - Sfatul Simonei pentru părinți

13:24 - Încredere, mentalitate de câstigător și victoria de la Wimbledon 

19:24 - Despre ce înseamnă să investesti în tine

20:54 - Izolarea față de orice i-ar fi putut afecta cariera

24:34 - Limita fiecăruia dintre noi nu e fixă 

31:10 - What's next

Tot timpul am ales să investesc în ce poate să mă ajute pe termen lung. Nu mi-am luat nici mașină scumpă, nici casă scumpă. Mi-am luat un apartament mic că să am bani să investesc în mine. 

- Simona Halep -