Plateste contactless la POS

Despre Platile Contactless

Ce este si ce e bine sa stii despre Platile contactless?

Exista o noua directiva privind securitatea platilor cu cardul, la nivel european, numita pe scurt PSD2 (Payment Services Directive).

Acest nou standard limiteaza platile contactless sau online pe care le poti face cu cardul fara autentificare prin cod PIN sau prin biometrie – amprenta, FaceID etc.

 

Cum te ajuta Platile contactless?

Pentru tine, asta inseamna plati mai sigure pe internet si in magazine cu cardul tau BT. Adica din cand in cand, va trebui sa confirmi platile online sau contactless cu cardul prin PIN, amprenta, FaceID etc.

Astfel vei sti ca eventuale riscuri de frauda asupra cardului tau vor fi chiar mai reduse si ca va fi foarte greu ca altcineva sa-ti utilizeze cardul fara ca tu sa stii.

Afla in pagina „Confirma platile online” ce se schimba in cazul acestui tip de plata, iar in cazul platilor contactless cu cardul la POS e bine sa stii urmatoarele lucruri:

  • Pentru unele plati contactless cu cardul va fi necesar sa introduci Codul PIN chiar daca sunt sub 100 lei: daca ai efectuat tranzactii consecutive in valoare cumulata de peste 150 EUR sau 650 lei fara a introduce codul PIN.

 

Ce tipuri de tranzactii nu sunt afectate de modificarile de mai sus?

  • Platile cu telefonul, adica cu BT Pay sau Apple Pay – aceste tranzactii nu se vor lua in considerare ca plati neautentificate cu PIN, deoarece pentru acestea vei folosi intotdeauna autentificare biometrica – amprenta, FaceID sau alte metode de deblocare a telefonului inainte de efectuarea platii, care sunt toate considerate autentificari;
  • Operatiunile cu cardul la ATM – ele presupun automat introducerea PIN-ului, astfel va fi luata in considerare autentificarea, inclusiv la operatiunile facute contactless la ATM;
  • Platile online cu cardul pe site-uri si la comercianti inregistrati in 3D Secure – in acest caz vei confirma plata din BT Pay sau vei primi fie un SMS cu un cod. Afla mai multe detalii in pagina „Confirma platile online” 

 

Ce alte situatii se pot intalni?

  • Terminale POS neactualizate – este posibil ca plata contactless cu cardul sa fie respinsa – in acest caz iti recomandam sa reincerci prin introducerea cardului in terminalul POS sau platind cu telefonul;
  • Terminale POS neasistate   terminale POS din parcari, de la metrou sau din autobuze care nu se vor numara ca tranzactii neautentificate.

 

Autentificare Puternica (SCA)

Reglementarile SCA (strong customer authentication) presupun o autentificare puternica a ta, atunci cand iti folosesti cardul tocmai pentru ca tu si banii tai sa fiti tot timpul in siguranta, iar tu sa detii controlul complet asupra cardului tau.


Asta presupune ca de fiecare data sa folosesti cel putin doua dintre urmatoarele elemente:

  • Ceva ce cunosti (PIN);
  • Ceva ce ai (card);
  • Ceva ce esti 🙂 (amprenta, FaceID, metoda de deblocare a telefonului).


De exemplu cand platesti cu telefonul faci atat dovada a ceea ce ai (card) cat folosesti si amprenta sau FaceID. Astfel totul e simplu.