Finanțare

Despre finanțare și unelte financiare

Cu excepția cazului în care afacerea ta se bucură de un bilanț precum celui de la Apple, în cele din urmă veți avea nevoie de acces la capital prin finanțarea afacerilor.

De fapt, chiar și multe companii din categoria “large” caută în mod obișnuit infuzii de capital pentru a îndeplini obligațiile pe termen scurt, pentru dezvoltarea unui nou produs/serviciu, pentru pivotarea unui produs aflat deja în portofoliu si exemplele pot continua.

Pentru companiile mici sau cele aflate la început de drum, găsirea modelului adecvat de finanțare este de o importanță vitală. Ia bani dintr-o sursă greșită și este posibil să pierzi o parte din compania ta sau să te găsești blocat în condiții de rambursare care îți afectează creșterea.

Să aruncăm o privire peste ceea ce înseamnă “enciclopedia surselor de finanțare” ale unei idei, ale unui business sau de ce nu a dezvoltării / transformării unui produs sau a unui nou mod de operare……deci finanțarea este un punct de luat în calcul la fiecare noua inițiativă de schimbare pe care noi ca și antreprenori sau viitori antreprenori, o avem în plan.

Care sunt opțiunile de finanțare ale unui startup? 

Dacă vrei ca startup-ul tău să aibă succes, vei avea probabil nevoie de bani pentru a reuși. Dacă nu ai un cont de economii consistent, este foarte posibil să ai nevoie de o oarecare finanțare. Finanțarea unei afaceri ia mai multe forme: de la prieteni și familie care îți dau o mână de ajutor, până la firme mari de investiții care îți acordă sume importante de bani. Există ceva pentru (aproape) toată lumea.

Dar nu este neapărat ușor să obții finanțare pentru startup-ul tău și cel mai probabil îți vei pierde o parte din controlul asupra afacerii tale. Pe de altă parte, atragerea de investiții poate fi exact lucrul de care ai nevoie pentru ca afacerea ta să-și ia zborul.

Așa că unde găsești finanțare pentru startup-ul tău? Există o mulțime de variante:

Bootstrapping

Ai putea, de fapt, să-ți finanțezi singur compania în loc să strângi fonduri. Bootstrapping-ul unui startup înseamnă că începi o afacere nouă cu propriii tăi bani și că apoi pui fiecare bănuț pe care compania îl generează înapoi în dezvoltarea ei. Este o modalitate tradițională de a începe o afacere, în care nu depinzi de capital extern.

Folosirea propriilor bani pentru a-ți finanța aventura antreprenorială înseamnă că păstrezi controlul asupra businessului tău. De regulă, aceasta este o strategie inițială bună atunci când te afli încă în stadiul de validare al unei companii. În acest fel, tu ești cel care ia deciziile, iar atunci când conceptul este mai dezvoltat, este mai ușor să atragi un investitor potrivit, să ajungi la o înțelegere mai bună și să păstrezi mai mult capital propriu pentru rundele viitoare de finanțare.

Prieteni & familie

Poate că ai persoane apropiate care vor să contribuie cu ceva și să te ajute să te pui pe picioare. Oamenii cei mai apropiați te cunosc și sunt mult mai înclinați să te susțină dacă cred în ideea ta.

Amestecarea banilor cu relațiile personale poate fi totuși complicată, așa că asigură-te că pui totul în scris, inclusiv riscul nereturnării banilor.

Business angels

Business angels sunt investitori privați, de obicei bogați, care vor să-și cheltuiască o parte din bani susținând oamenii și ideile în care cred. Aceștia sunt de obicei oameni de afaceri destul de incisivi și știu despre ce vorbesc.

Ei investesc în idei bune de afaceri, dar și în oamenii în care cred cu adevărat, așa că vor fi mult mai înclinați să investească în lucruri care au o anumită legătură emoțională sau personală cu ei. Este posibil ca un anumit business angel să vrea să-și împărtășească din cunoștințe și să acționeze ca un mentor pentru a te ajuta să depășești obstacolele și să-ți dezvolți afacerea.

Crowdfunding

Crowdfunding-ul este o metodă grozavă de a strânge capital inițial și, în același timp, de a-ți valida ideea. Din fericire, crowdfunding-ul a devenit destul de popular în ultimii ani și multe site-uri îți permit să creezi o campanie de finanțare pentru ideea sau produsul tău.

Va trebui să scrii un pitch excelent și poate chiar să faci o prezentare video. Asigură-te că va fi pe placul publicului!

Împrumuturi bancare

Probabil că ești familiar cu conceptul de banking. Poate că ai deja un credit ipotecar sau un alt tip de împrumut pe care l-ai obținut de la banca ta. Ai luat creditul ca să cumperi ceva cu banii jos, iar acum rambursezi treptat banii cu dobândă. Poți, de fapt, să faci același lucru cu finanțarea startup-ului tău. Este o metodă inteligentă de păstrare a capitalului propriu și poate fi cea mai rentabilă soluție pe termen lung. Problema este că banca va dori să rambursezi personal banii în cazul în care compania ta nu poate. Iar dacă compania dă faliment, vei purta o răspundere totală.

Incubatoare

Deși incubatoarele nu sunt investitori în adevăratul sens al cuvântului, ele merită să fie menționate. Incubatoarele sunt unele dintre cele mai bune moduri de a-ți demara startup-ul. Dacă iei parte la un program incubator înseamnă că vei avea tot ajutorul profesional pe care ți l-ai putea dori pentru startup-ul tău. Incubatoarele există pentru a face ca mai multe startup-uri să aibă succes.

Toate incubatoarele sunt diferite și va trebui să-ți faci temele ca să-l găsești pe cel care ți se potrivește. Odată ce l-ai ales, vei avea acces la mentori de afaceri, o rețea vastă și resurse cruciale pentru transformarea ideii tale în ceva extraordinar.

Indiferent ce cale alegi ca să găsești investiția potrivită pentru startup-ul tău, asigură-te că depui tot efortul posibil și că folosești toate cunoștințele pe care le ai la dispoziție. Mult succes și nu lăsa finanțarea să-ți scape printre degete!

Cont de capital social

Îți faci online contul de capital social și poți trece relaxat la restul demersurilor pentru înființarea firmei tale

MAI MULT

Cont curent PJ

Îți deschizi cont 100% online cu tot ce ai nevoie ca să-ți faci viața de antreprenor mai ușoară.

MAI MULT