01 iulie 2015

BNR a mentinut rata de dobanda de referinta si nivelurile RMO

Astazi la Banca Nationala a Romaniei s-a desfasurat a cincea sedinta de politica monetara din 2015. Banca centrala a mentinut rata de dobanda de referinta la nivelul minim istoric de 1.75%. Totodata, BNR a pastrat nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in RON si valuta ale institutiilor de credit, la 8%, respectiv 14%.

Consideram ca deciziile BNR au fost influentate de factori externi, dar si de factorii interni.

In plan extern, intensificarea crizei elene a condus la majorarea perceptiei de risc pe piata financiara globala, cu impact asupra fluxurilor de capital adresate Europei emergente.

Din perspectiva interna BNR pare preocupata cu divergenta intre perspectivele de accelerare economica si asteptarile privind o dinamica negativa a preturilor de consum pe termen scurt, in contextul aprobarii Noului Cod Fiscal (care prevede scaderea nivelului TVA la bunuri ne-alimentare si servicii de la 24% la 19%, incepand cu 1 ianuarie 2016).

Consideram ca exista spatiu pentru inca o reducere a ratei de dobanda de referinta in 2015, la 1.5%, date fiind perspectivele privind dinamica preturilor de consum, in contextul reducerii TVA de la 1 ianuarie 2016.

Pe de alta parte, BNR ar putea majora rata de dobanda de referinta incepand cu semestrul II 2016, la 2% la final de 2016 si 2.5% la final de 2017, pe fondul accelerarii economiei interne.

In acest scenariu, BNR va continua sa normalizeze gradual nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in RON si valuta ale institutiilor de credit.

Printre principalii factori de risc pentru acest scenariu mentionam: criza elena, politica monetara a FED, tensiunile politice interne, tensiunile geo-politice regionale.

 

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).