Vă aducem la cunoștință implementarea în cadrul Uniunii Europene a Standardului Comun de Raportare (CRS) prin Directiva 2014/107/UE privind schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal, având că scop o mai bună colectare a taxelor și impozitelor și diminuarea fraudei și a evaziunii fiscale transfrontaliere.
În acest sens, multiple state au semnat acorduri pentru schimbul de informații în domeniul fiscal, printre care și România.
Lista actualizată a statelor implicate în mecanismul de raportare automată
z PDF
În consecință, și în conformitate cu dispozițiile art. 5 din Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 1939/2016, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 648/24.08.2016, Banca Transilvania va aduce la cunoștință condițiile de selectare și declarare a datelor conturilor/ clienților, pentru îndeplinirea obligațiilor legale care îi revin conform prevederilor noului Cod de Procedura Fiscală, intrat în vigoare la dată de 01.01.2016.
Astfel, alături de celelalte bănci din România, Banca Transilvania S.A. are obligația de a raporta Agenției Naționale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), informații cu privire la conturile clienților deschise la Banca Transilvania, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 1939/2016.
Informațiile care urmează să fie raportate cu privire la conturi, în cazul îndeplinirii criteriilor din Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 1939/2016, sunt următoarele:
1. În cazul clienților persoane fizice, se vor raporta următoarele:
- numele, adresa, țară de rezidență (dacă este diferită de România), numărul/numerele de identificare fiscală (NIF) și dată și locul nașterii, după caz;
- numărul de cont sau echivalentul sau funcțional în absența unui număr de cont;
- soldul sau valoarea contului.
2. În cazul clienților persoane juridice se vor raporta următoarele:
- denumirea, adresa, țară de rezidență (dacă este diferită de România), numărul/numerele de identificare fiscală (NIF).
- în cazul în care persoană juridică este în relație directă cu mai multe persoane care fac obiectul raportării (aceștia având calitatea de beneficiari reali), se vor comunica și datele cu privire la aceste persoane, conform celor detaliate la punctul 1.
Vă rugăm să consultați Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 1939/2016 pentru informații suplimentare cu privire la detaliile comunicate către A.N.A.F., în fiecare caz în parte.
Toate informațiile raportate către A.N.A.F., se vor comunica în moneda contului raportat, respectiv se vor comunica în anul curent pentru anul anterior (de exemplu în 2017 pentru 2016).
În cazul în care îndepliniți criteriile de raportare, va recomandăm actualizarea datelor dumneavoastră din evidențele Băncii Transilvania, respectiv completarea și depunerea la sediul oricărei unități a băncii a unei „Declarații de rezidență fiscală”. Puteți descarcă declarația direct din această secțiune. Tot ceea ce trebuie să faceți este să o completați, semnați și apoi să o lăsați într-o unitate a băncii.
Declarație de rezidență fiscală – persoane fizice
z PDF
Declarație de rezidență fiscală – persoane juridice
z PDF
Banca Transilvania S.A. prelucrează datele cu caracter personal în conformitate prevederile detaliate în Politica de confidențialitate BT.
Informații detaliate despre Standardul Comun de Raportare (CRS)
z PDF