Comunicat de presa IFC: Imprumut de 40 mil. USD pentru consolidarea bazei de capital BT

Conferinta de presa 2014-05-12

 

Banca Transilvania si IFC, Divizia de Investitii a Bancii Mondiale, au organizat, in 12 mai, in Bucuresti, conferinta de presa cu tema „IFC investeste 40 de milioane USD pentru a sustine dezvoltarea BT”. Din partea Bancii Transilvania au participat la intalnirea cu mass-media: Omer Tetik, director general, si Mihaela Nadasan, director execturiv institutii financiare, iar din partea IFC, Ana Maria Mihaescu – IFC Chief Resident Representative pentru Romania, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Moldova, Polonia si Slovacia, respectiv Andreia Radu, Principal Investment Officer.

 

Comunicat de presa IFC:

Fondul de Capitalizare al IFC, un fond administrat de IFC Asset Management Company, investeste 40 de milioane de dolari in Banca Transilvania (BT), a treia cea mai mare banca, in functie de active, din Romania. Imprumutul subordonat de 40 de milioane de dolari va consolida baza de capital a BT si va sustine dezvoltarea unei banci de importanta sistemica in regiune axata pe intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri).

 

„Aceasta este cea de a treia investitie in regiune a Fondului de Capitalizare al IFC si in total al noualea proiect IFC cu Banca Transilvania. Suntem incantati sa continuam acest parteneriat de lunga durata intre IFC si BT deoarece banca va continua sa se dezvolte si sa imbunatateasca accesul la finantare in regiune”, a declarat Marcos Brujis, seful Fondului de Capitalizare al IFC, un fond de 3 miliarde de dolari care a putut fi creat prin angajamente ale IFC si ale Bancii Japoneze pentru Cooperare Internationala (JBIC).

 

Relatia IFC cu BT  a inceput in 2004,  cand IFC a acordat Bancii Transilvania un imprumut destinat creditelor ipotecare. De atunci, IFC a investit intr-o serie de instrumente de creditare nesubordonate, subordonate si convertibile in favoarea bancii. Este de asteptat ca investitia curenta sa consolideze si mai mult aceasta relatie, contribuind la finantarea planurilor de dezvoltare continua a bancii.

 

„Aceasta noua facilitate ne va permite sa ne continuam planurile ambitioase de crestere organica si sa continuam sa acumulam cota de piata, in special in segmentul in care deja noi stabilim tendintele”, a declarat Ömer Tetik, Director General al BT. „Banca Transilvania a obtinut beneficii majore din relatia sa pe termen lung cu IFC, nu numai prin obtinerea de facilitati de finantare de la un actionar, dar si prin accesul la vastele competente ale institutiei in privinta activitatii bancare pentru IMM-uri si a pietelor emergente.”

 

Romania a devenit membra a IFC in 1990 si de atunci IFC a investit in total in tara 2,2 miliarde de dolari. Strategia IFC pe pietele financiare dn Europa Centrala si de Sud este de a colabora cu bancile sistemice cu scopul de a sustine cresterea economica si crearea de locuri de munca. IFC a investit intr-o varietate de sectoare si depune eforturi pentru a oferi acces la finantare intreprinderilor mici din regiune.

 

Despre IFC

IFC, membra a Grupului Bancii Mondiale, este cea mai mare institutie de dezvoltare globala axata exclusiv pe sectorul privat. Lucrand cu intreprinderi private in peste 100 de tari ne folosim capitalul, experienta si influenta pentru a ajuta la eliminarea saraciei extreme si pentru a promova prosperitatea comuna. In anul financiar 2013 investitiile  IFC au ajuns la un nivel record de aproape 25 miliarde de dolari, sprijinind sectorul privat sa creeze locuri de munca si sa faca fata provocarilor cele mai presante pentru dezvoltare ale lumii. Pentru mai multe informatii va rugam sa accesati www.ifc.org.

 

Despre IFC Asset Management Company

IFC Asset Management Company LLC, o filiala detinuta in totalitate de IFC investeste capital de la terte parti, permitand investitorilor externi sa beneficieze de experienta IFC in a obtine un randament ridicat al capitalului, precum si un impact de dezvoltare pozitiv in tarile in care investeste. Aceasta gestioneaza un capital de 6.3 miliarde de dolari in sase fonduri de investitii.

 

Despre Fondul de Capitalizare al IFC

Fondul de Capitalizare al IFC este un fond de capital si imprumuturi subordonate la nivel mondial sustinut de angajamente ale IFC si JBIC. Acesta are drept scop consolidarea bancilor considerate vitale pentru sistemul financiar al pietelor emergente.

 

Despre JBIC

JBIC este o institutie financiara axata pe politici detinuta in totalitate de guvernul japonez care are obiectivul de a contribui la dezvoltarea durabila a Japoniei si a economiei si societatii internationale, prin efectuarea de operatiuni financiare in urmatoarele patru domenii: Promovarea dezvoltarii si asigurarii de resurse din strainatate care sunt importante pentru Japonia; Mentinerea si imbunatatirea competitivitatii internationale a intreprinderilor japoneze; Promovarea afacerilor din strainatate care au drept scop conservarea mediului la nivel global, cum ar fi prevenirea incalzirii globale; Prevenirea perturbarilor ordinii financiare internationale sau luarea masurilor adecvate cu privire la daunele cauzate de o astfel de perturbare. Pentru mai multe informatii va rugam sa accesati www.jbic.go.jp/en.

 

BT&IFC Comunicat de presa