05 ianuarie 2017

Autorizatiile de constructii rezidentiale au scazut cu 0.3% an/an in perioada ianuarie-noiembrie 2016

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica scaderea numarului autorizatiilor de constructii rezidentiale cu 0.8% an/an la 2,672 unitati in noiembrie (o ajustare dupa avansul puternic din septembrie si octombrie).

Se observa declinul consemnat la nivelul componentei urbane, cu 10.7% an/an, la 942 unitati, sub influenta incertitudinilor privind mix-ul de politici economice din 2017.

Componenta rurala a consemnat un avans de 5.6% an/an, la 1,730 unitati.

Astfel, in intervalul ianuarie – noiembrie 2016 numarul autorizatiilor de constructii rezidentiale a scazut cu 0.3% an/an, la 36,134 unitati.

Pe de o parte, componenta rurala s-a redus cu 4.1% an/an, la 22,030 unitati, pe fondul intensificarii unor probleme structurale: depopularea si reorientarea fluxurilor de capital trimise de populatia care lucreaza in strainatate.

Pe de alta parte, pe segmentul urban numarul autorizatiilor a crescut cu 6.2% an/an, la 14,104 unitati, dinamica sustinuta de ameliorarea veniturilor populatiei si cresterea puternica a creditului ipotecar.

Dinamica autorizatiilor de constructii rezidentiale pe segmentul urban exprima rezistenta la Legea darii in plata.

Pe termen scurt ne asteptam la consolidarea lucrarilor de constructii rezidentiale. Evolutia acestei componente a sectorului de constructii va resimti insa pe termen mediu incidenta fortelor contradictorii: cresterea gradului de urbanizare, substituirea graduala a fondului locativ si accesibilitatea finantarii bancare (inclusiv ca urmare a Programului Prima Casa -  forma modificata la final de 2016 sustine constructiile de case noi) la capitolul pozitiv; migratia populatiei active catre tarile dezvoltate, depopularea din mediu rural, nivelul redus al natalitatii si perspectiva majorarii graduale a costurilor de finantare la capitolul negativ.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).