07 ianuarie 2021   |   Timp de citire: 1 minut

Autorizatiile de construire cladiri rezidentiale in ajustare in noiembrie

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) indica si ajustarea autorizatiilor de construire cladiri rezidentiale in noiembrie si intervalul ianuarie-noiembrie 2020, pe fondul incidentei crizei sanitare si reintroducerii de restrictii pentru contracararea acesteia.

Astfel, conform INS autorizatiile de construire cladiri rezidentiale s-au diminuat cu 7.9% an/an la 3,152 unitati in noiembrie, evolutie influentata si de nivelul ridicat al perceptiei de risc (inclusiv in contextul electoral), precum si de majorarea usoara a costurilor reale de finantare.

In intervalul ianuarie-noiembrie 2020 acest indicator avansat pentru constructiile de cladiri rezidentiale s-a ajustat cu 4% an/an la 37,781 unitati, in contextul incidentei celei mai severe crize sanitare din ultimul secol.

Evolutia a fost determinata, in principal, de declinul autorizatiilor de construire pe segmentul urban cu 9.2% an/an al 12,244 unitati, pe fondul restrictiilor introduse pentru contracarare crizei sanitare.

De asemenea, autorizatiile de construire eliberate pe segmentul rural s-au diminuat cu 1.3% an/an la 25,537 unitati.

Ne asteptam la redinamizarea autorizatiile de construire cladiri rezidentiale in lunile urmatoare, ca urmare a intrarii economiei intr-un nou ciclu si pe fondul perspectivelor de mentinere a unui mix relaxat de politici economice din perspectiva termenului mediu.Graficul 1. Autorizatiile de construire cladiri rezidentiale (MA12, an/an)

Autorizatiile de construire cladiri rezidentiale (MA12, an per an) reprezentate in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).