30 septembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Autorizatiile de construire in redinamizare in august

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) indica redinamizarea autorizatiilor de construire cladiri rezidentiale in luna august: avans cu 15% an/an (cel mai bun ritm din decembrie) la 4,331 unitati (maximul din iulie 2018).

Se confirma depasirea punctului critic al socului indus de incidenta crizei sanitare si pozitionarea la inceputul ciclului post-pandemie.

Se evidentiaza majorarea autorizatiilor pe segmentul urban, cu 26.8% an/an la 1,518 unitati (cel mai ridicat nivel din iulie 2018).

Totodata, pe segmentul rural s-a inregistrat un avans de 9.5% an/an la 2,813 unitati, nivelul maxim din mai 2018.

Cu toate acestea, in perioada ianuarie-august 2020 autorizatiile de construire cladiri rezidentiale s-au diminuat cu 7.1% an/an la 26,323 unitati, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent.

Consideram ca redinamizarea autorizatiilor de construire in august a fost determinata de nivelul redus al costurilor reale de finantare, continuarea programului de sustinere a pietei imobiliare (Noua Casa) si de politica de venituri relaxata.


Graficul 1. Autorizatiile de construire cladiri rezidentiale (MA12, an/an)

Autorizatiile de construire cladiri rezidentiale (MA12, an/an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).