04 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Banca Centrala Europeana a semnalat implementarea de noi masuri de relaxare monetara

La a saptea sedinta de politica monetara din 2020 (din 29 octombrie) Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene a mentinut ratele de dobanda si programele monetare neconventionale si a semnalat implementarea de noi masuri de relaxare pe termen scurt.

Analiza economica a BCE evidentiaza deteriorarea indicatorilor din economia reala pe final de an (dupa redinamizarea din T3), pe fondul intensificarii pandemiei si reintroducerii de masuri de contracarare a crizei sanitare.

BCE evidentiaza si persistenta dinamicii anuale a preturilor de consum in teritoriu negativ, evolutie influentata si de factori temporari (cum ar fi reducerea cotei TVA in Germania).

De asemenea, institutia atrage atentia cu privire la gradul ridicat de incertitudine (in contextul persistentei crizei sanitare), cu impact nefavorabil pentru climatul investitional.

BCE previzioneaza continuarea relansarii economice pe termen scurt (sustinut de mix-ul relaxat de politici economice), dar atrage atentia cu privire la factorii de risc: evolutia si durata pandemiei si restrictiilor implementate pentru contracararea acestei crize sanitare.

In ceea ce priveste analiza monetara entitatea bancara centrala a Zonei Euro evidentiaza consolidarea ritmului anual al creditului neguvernamental in septembrie: componentele populatie si companii au urcat cu 3.1%, respectiv 7.1%.

Cu toate acestea, entitatea atrage atentia cu privire la perspectivele de inasprire a conditiilor de finantare pe termen scurt, in contextul consecintelor persistentei pandemiei.

In acest context, BCE a mentinut ratele de dobanda la minime istorice (-0.50% la facilitatea depozite, 0% de referinta si 0.25% la facilitatea creditare) si programele neconventionale in derulare: programul de cumparare de active in regim de urgenta in context de pandemie (1.35 trilioane EUR); programul de achizitie de active (20 miliarde EUR lunar) si programul suplimentar de 120 miliarde EUR; operatiunile de refinantare.

Nu in ultimul rand, entitatea a semnalat recalibrarea instrumentelor de politica monetara la sedinta din decembrie, prin implementarea de noi masuri de relaxare pentru contracararea nivelului redus al asteptarilor inflationiste si factorilor de risc la adresa evolutiei economiei reale.


Graficul 1. Preturile de consum vs. rata de dobanda de politica monetara

Preturile de consum vs. rata de dobanda de politica monetara reprezentate in grafic

Surse: Banca Centrala Europeana (BCE), Eurostat

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).