18 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

BCE a implementat noi masuri de relaxare a politicii monetare

Pe 10 decembrie Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) s-a intrunit la Frankfurt pentru ultima sedinta de politica monetara din 2020, in cadrul careia a fost aprobat scenariului macroeconomic central actualizat si s-au implementat noi masuri neconventionale.

Prognozele actualizate prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare indica scaderea PIB-ului cu 7.3% an/an in 2020, in contextul incidentei pandemiei.

Pe de alta parte, economia regiunii ar putea creste cu 3.9% an/an in 2021, 4.2% an/an in 2022, respectiv 2.1% an/an in 2023, pe fondul startului campaniei de vaccinare si perspectivelor de persistenta a unui mix relaxat de politici economice.

In scenariul actualizat al BCE dinamica medie anuala a preturilor de consum ar putea accelera de la 0.2% in 2020, 1% in 2021, 1.1% in 2022 si 1.4% in 2023.

Nu in ultimul rand, institutia atrage atentia cu privire la riscurile la adresa economiei reale si economiei financiare si persistenta unui grad ridicat de incertitudine pe termen scurt.

In acest context, BCE a mentinut ratele de dobanda la minime istorice (0.25% la facilitatea creditare, 0% de referinta si -0.50% la facilitatea depozite) si a implementat noi masuri neconventionale (pentru sustinerea economiei si convergenta inflatie spre nivelul tinta): majorarea programului de cumparari de active in regim de urgenta in caz de pandemie (PEPP) cu 500 miliarde EUR la 1,850 miliarde EUR si prelungirea acestuia pana in martie 2022; reinvestirea sumelor rezultate din activele cumparate in cadrul PEPP care ajung la maturitate pana cel putin la final de 2023; derularea a inca trei operatiuni tintite de refinantare pe termen lung in perioada iunie-decembrie 2021, mentinand conditiile favorabile pana in iunie 2022 (bancile se vor putea imprumuta cu 50%-55% din stocul de credite eligibile); derularea a inca patru operatiuni de refinantare pe termen mai lung in regim de urgenta in caz de pandemie (PELTROs) in 2021; continuarea programului de cumparari de active (20 miliarde EUR/luna) pe o perioada nedefinita; prelungirea liniilor repo si swap cu bancile centrale pana in martie 2022.

La conferinta de presa Presedintele BCE (d-na Lagarde) a subliniat importanta mentinerii unei abordari acomodative a politicii monetare pe termen mediu si a reconfirmat flexibilitatea programelor (din perspectiva orizontului de timp, claselor de active si jurisdictiilor) pentru a asigura o transmisie cat mai eficienta a politicii monetare.


Graficul 1. Inflatia si rata de dobanda de politica monetara in Zona Euro

Inflatia si rata de dobanda de politica monetara in Zona Euro reprezentate in grafic

Surse: Eurostat, Banca Centrala Europeana (BCE), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).