29 mai 2020

BNR a redus rata de dobanda de referinta la 1.75%

Pe 29 mai Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) s-a intrunit in cadrul celei de-a patra sedinte de politica monetara din 2020.
BNR a actualizat scenariul macroeconomic central pe termen scurt si mediu. Conform noilor prognoze dinamica anuala a preturilor de consum va accelera in semestrul II (valori in intervalul (2.5%-3.5%)), dupa care se va consolida in jurul nivelului de 2.5% (punctul central al intervalului tinta).

Banca centrala atrage insa atentia cu privire la gradul ridicat de incertitudine in ceea ce priveste prognozele macroeconomice (date fiind incidenta pandemiei si consecintele acestui soc) si la riscurile la adresa evolutiei dinamicii anuale a preturilor de consum: ritmul economiei dupa eliminarea restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare, eficacitatea programelor de sustinere a companiilor si populatiei, conduita politicilor fiscale si de venituri, transmisia politicii monetare in contextul riscurilor decurente din propunerile legislative pentru sectorul bancar, evolutiile macroeconomice mondiale si europene si climatul din pietele financiare internationale.

Perspectivele pentru dinamica anuala a preturilor de consum pe termen mediu (pozitionare in apropiere de centrul intervalului tinta al bancii centrale) coroborate cu evolutia economiei la un ritm sub potential (in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc in sfera economiei reale) au determinat BNR sa reduca rata de dobanda de referinta de la 2.00% la 1.75% (minim istoric) incepand cu 2 iunie.

Totodata, banca centrala a semnalat continuarea operatiunilor repo si cumpararilor de titluri de stat in lei de pe piata secundara, precum si mentinerea rezervelor internationale la un nivel optim.

Consideram ca banca centrala va continua sa fie foarte activa pe piata monetara, pe piata titlurilor de stat si pe piata valutara, pentru mentinerea stabilitatii macro-financiare in Romania, aspect fundamental pentru depasirea cat mai rapida si mai eficienta a socului economico-financiar generat de pandemie.

Graficul 1. Rata de dobanda de politica monetara in Romania (%)

Grafic Articol Blog BT Rata de dobanda de politica monetara in Romania (procente)

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).