16 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Climatul pozitiv din constructii in consolidare in octombrie

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea sectorului de constructii pentru a patra luna la rand in octombrie, cu un ritm lunar de 1%, evolutie determinata de majorarea constructiilor noi cu 7% luna/luna.

La polul opus, reparatiile curente si reparatiile capitale au scazut cu dinamici lunare de 7.8%, respectiv 12.5% in octombrie.

Ritmul anual al constructiilor s-a temperat de la 20% in septembrie la 19.5% in octombrie, ca urmare a decelerarii inregistrate de reparatiile curente (de la 16.3% la 6.2%) si reparatiile capitale (de la 83.8% la 42.9%).

Din perspectiva ofertei se evidentiaza accelerarea constructiilor ingineresti de la 9.1% an/an in septembrie la 19% an/an in octombrie (cel mai bun ritm din mai), sustinuta de evolutia investitiilor publice.

Constructiile de cladiri rezidentiale si cele de constructii cladiri nerezidentiale au decelerat in octombrie, la 20.9% an/an (de la 26.4% an/an), respectiv 19.7% an/an (de la 37.1% an/an).

Astfel, la 10 luni din 2020 constructiile au crescut cu 18% an/an, intr-o evolutie sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice, care a contrabalansat incidenta pandemiei si consecintele acestui soc.

Lucrarile de constructii noi, reparatiile curente si reparatiile capitale au consemnat ritmuri anuale de 8.5%, 34.4%, respectiv 54.5%.

Analiza din perspectiva obiectelor de constructii evidentiaza cresterea lucrarilor ingineresti cu 19.6% an/an, pe fondul majorarii cheltuielilor publice de capital cu 26.8% an/an.

De asemenea, constructiile de cladiri nerezidentiale si cele de cladiri rezidentiale au urcat an/an cu 15.1%, respectiv 18.8%.

 

Graficul 1. Constructiile (MA12, %, an/an)

Constructiile (MA12, procente, an per an) reprezentate in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).