22 octombrie 2020   |   Timp de citire: 3 minute

Comenzile de bunuri de folosinta indelungata au continuat sa creasca in august

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) indica ajustarea comenzilor noi in industria prelucratoare pentru a sasea luna consecutiv in august, evolutie determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc.

Astfel, comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 3.4% an/an in august, un ritm de declin in atenuare comparativ cu cel inregistrat in lunile anterioare.

Evolutia a fost determinata de declinul comenzilor noi de bunuri de capital si de bunuri intermediare, cu dinamici anuale de 3.3%, respectiv 5.6%.

Pe de alta parte, comenzile noi de bunuri de folosinta indelungata au crescut pentru a treia luna consecutiv in august, cu un ritm anual de 8.3%,evolutie care confirma depasirea punctului critic al socului indus de incidenta crizei sanitare si pozitionarea la inceputul unui nou ciclu economic. 

Prin urmare, in primele opt luni din 2020 comenzile noi in industria prelucratoare s-au ajustat cu 11.7% an/an. Comenzile de bunuri intermediare, bunuri de uz curent si bunuri de capital au scazut cu dinamici anuale de 9.2%, 10.7%, respectiv 14.5%.

Se evidentiaza insa cresterea comenzilor de bunuri de folosinta indelungata cu 18.3% an/an, evolutie care indica premise de redinamizare pentru consumul privat (principala componenta a PIB), perspectiva sustinuta de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice in implementare in Romania si la nivelul Uniunii Europene.

Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare din perspectiva evolutiei comenzilor noi in primele opt luni din 2020 au fost calculatoare si produse electronice si optice (3.6% an/an) si farmaceutica (4.4% an/an).

La polul opus, ajustari severe ale comenzilor noi in industria prelucratoare au fost inregistrate la nivelul ramurilor alte mijloace de transport (28.5% an/an), articole de imbracaminte (22.6% an/an) si metalurgica (18.6% an/an).


Graficul 1. Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare (MA12, %, an/an)

Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare (MA12, procente, an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).