13 septembrie 2016

Comenzile noi din industria prelucratoare s-au ajustat in iulie

Conform datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS) comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 1.9% an/an in iulie (cea mai slaba evolutie din ianuarie). Aceasta ajustare reprezinta o corectie normala dupa cresterea cu 17.9% an/an inregistrata in iunie.

Cu toate acestea, scaderea componentei bunuri de folosinta indelungata cu 8% an/an poate exprima inceputul unei perioade de repozitionare in sfera industriei prelucratoare din Romania, sub influenta votului pro-Brexit din Marea Britanie, dar si a provocarilor din plan intern (politica economica, climatul politic).

Comenzile de bunuri intermediare si cele de bunuri de uz curent au scazut cu 4.1% an/an, respectiv cu 5.2% an/an, iar componenta bunuri de capital s-a consolidat (+0.5% an/an).

Datele INS confirma ciclul economic post-criza. Cele mai importante ritmuri de crestere pentru comenzile noi s-au consemnat in ramurile ciclice in iulie: autovehicule de transport rutier, remorci si semiremorci (3.4% an/an), alte mijloace de transport (10.1% an/an) si hartie & produse din hartie (21.9% an/an).

Pe de alta parte, industriile care se confrunta cu probleme structurale (inclusiv scaderea preturilor la produse finite) au inregistrat scaderi ample ale comenzilor noi in iulie: masini, utilaje, echipamente (-9.8% an/an), metalurgica (-10.8% an/an) si chimica (-12.6% an/an).

Astfel, in primele sapte luni ale anului curent comenzile noi din industria prelucratoare au urcat cu 5.7% an/an. Se evidentiaza majorarea comenzilor de bunuri de capital (cu 10.8% an/an) si de bunuri de folosinta indelungata (cu 13.6% an/an), confirmandu-se climatul pozitiv la nivelul cereri interne (consum privat si investitii), sustinut de relansarea economica europeana si de factorii autohtoni: cresterea veniturilor populatiei, nivelul redus al costurilor de finantare si redinamizarea creditarii in RON.

La polul opus, comenzile de bunuri de uz curent si cele de bunuri intermediare au scazut cu 0.3% an/an, respectiv cu 1.2% an/an.

In scenariul central de previziune BT ne asteptam la cresterea investitiilor productive cu un ritm mediu anual de 6.9% in intervalul 2016-2018.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).