14 martie 2018

Comenzile noi in industria prelucratoare au accelerat in ianuarie

Datele publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) confirma continuarea climatului pozitiv din sfera industriei prelucratoare la inceput de 2018, pe fondul impulsului exporturilor si momentului favorabil din sfera consumului intern.

            Comenzile noi din industria prelucratoare au accelerat la 21.5% an/an in ianuarie, cel mai bun ritm din mai 2017. Evolutia a fost determinata de majorarea comenzilor noi de bunuri de capital cu 24.8% an/an (cea mai buna dinamica din august 2016), care exprima perspective pozitive pentru ciclul investitional in industrie in perioada urmatoare.

            Comenzile noi de bunuri de folosinta indelungata au decelerat de la 31.1% an/an in decembrie la 14% an/an in ianuarie, evolutie care confirma faza de maturitate din sfera consumului privat.

            De asemenea, comenzile noi de bunuri intermediare s-au temperat de la 28.5% an/an in decembrie la 20.1% an/an in ianuarie.

            Analiza din perspectiva ofertei scoate in evidenta urmatoarele ramuri: fabricarea altor mijloace de transport (20.5% an/an), metalurgica (23% an/an), echipamente electrice (24.6% an/an), autovehicule de transport rutier, remorci si semiremorci (25.4% an/an) si constructii metalice si produse din metal (27% an/an).

Evolutiile recente ale indicatorilor macro-sectoriali exprima premise de consolidare a climatului pozitiv din industrie pe termen scurt. Pe de alta parte, atragem atentia cu privire la faptul ca am putea asista la schimbare de tendinta (de la accelerare la decelerare) in a doua jumatate a anului curent, pe fondul maturitatii ciclului economic global si european, intensificarii masurilor protectioniste si rebalansarii politicii economice pe plan intern (cu impact asupra costurilor de finantare).

Conform scenariului macroeconomic central BT dinamica anuala a investitiilor productive s-ar putea tempera de 5.4% in 2017 la 3.7% in 2018, 3.2% in 2019, respectiv 1.9% in 2020.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).