08 septembrie 2015

Comenzile noi in industria prelucratoare au accelerat in iulie

Datele comunicate de Institutul National de Statistica (INS) indica accelerarea comenzilor noi in industria prelucratoare, la 13.3% an/an in iulie, cea mai buna dinamica din martie 2014.

Aceasta evolutie a fost determinata de dinamica componentelor bunuri de capital (+21.6% an/an) si bunuri de folosinta indelungata (+24.7% an/an), confirmandu-se relansarea investitiilor productive si dinamizarea consumului privat.

Comenzile de bunuri intermediare si cele de bunuri de uz curent au urcat cu ritmuri anuale de doar 3.9%, respectiv 4.7% in iulie.

Astfel, in intervalul ianuarie-iulie comenzile noi in industria prelucratoare au crescut cu 3.9% an/an.

Comenzile de bunuri de folosinta indelungata au urcat cu 20.4% an/an, exprimand premise de crestere a consumului privat cu peste 5% an/an in lunile urmatoare, performanta sustinuta de majorarea salariilor, relansarea creditarii in RON si reducerea TVA.

Comenzile de bunuri intermediare au crescut cu 5.4% an/an la sapte luni, ceea ce confirma antrenarea mai multor ramuri din industrie la inceputul unui nou ciclu economic.

Pe de alta parte, comenzile de bunuri de uz curent si cele de bunuri de capital au urcat cu doar 1.1% an/an, respectiv 2.8% an/an la sapte luni.

Analizand ramurile industriei prelucratoare rezulta ca cele mai dinamici la sapte luni au fost: chimica (+4.5% an/an), constructii autovehicule de transport rutier/remorci/semiremorci (7.6% an/an), echipamente electrice (+9.3% an/an), produse farmaceutice (9.6% an/an) si calculatoare/produse electronice/optice (+19.6% an/an).

Evolutia recenta a comenzilor noi in industria prelucratoare confirma scenariul macroeconomic central BT, revizuit recent. In acest scenariu economia interna ar putea consemna o crestere medie anuala de 4.8% intre 2015-2017, avand ca motoare investitiile productive (+8.7%) si consumul privat (+6.1%).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).