12 noiembrie 2015

Comenzile noi in industria prelucratoare au crescut cu 2.9% an/an la noua luni

Datele comunicate recent de Institutul Național de Statistica (INS) indica o scadere a comenzilor noi in industria prelucratoare cu 3.9% an/an in septembrie. Aceasta dinamica a fost determinata de diminuarea comenzilor noi de bunuri intermediare (cu 1.8% an/an), bunuri de uz curent (cu 3.6% an/an) si bunuri de capital (cu 6.6% an/an), evoluție influențata de factori precum: semnalele de decelerare din economiile emergente; provocarile cu care se confrunta industria auto europeana (dupa declansarea scandalului VolksWagen); proximitatea momentului de intrare in vigoare a Noului Cod Fiscal (o parte din deciziile de investiții si consum sunt amanate pentru inceputul anului viitor, cand cota generala de TVA va fi redusa de la 24% la 20%).

La polul opus, se noteaza evoluția comenzilor noi de bunuri de folosința indelungata (22% an/an), care confirma acumularea de moment la nivelul consumului privat (in Romania si in Uniunea Europeana).

Dinamica anuala a comenzilor noi in industria prelucratoare s-a consolidat la 2.9% in perioada ianuarie-septembrie 2015. Se evidențiaza dinamica componentei bunuri de folosința indelungata (23.7% an/an). Totodata, comenzile de bunuri de uz curent, bunuri de capital si bunuri intermediare au inregistrat cresteri: 0.8% an/an, 1.4% an/an, respectiv 4.2% an/an.

Pe termen mediu previzionam consolidarea si redinamizarea industriei interne, pe fondul perspectivelor de accelerare economica, prin intermediul investițiilor productive, atat in Romania, dar si in Uniunea Europeana.

Comenzi noi in industrie

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).