07 octombrie 2015

Comenzile noi in industria prelucratoare in crestere cu 3.8% an/an in perioada ianuarie-august

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica cresterea comenzilor noi in industria prelucratoare cu 3.3% an/an in august, notandu-se dinamica componentei bunuri de folosinta indelungata (accelerare la 48% an/an  - cel mai bun ritm din ultimele opt luni).

Componentele bunuri de capital si bunuri de uz curent au urcat cu 2.6% an/an, respectiv 3.8% an/an, iar comenzile de bunuri intermediare au cvasistagnat.

Astfel, in primele opt luni ale anului comenzile in industria prelucratoare au consemnat un avans de 3.8% an/an. Se evidentiaza dinamica comenzilor de bunuri de folosinta indelungata (24% an/an), care confirma momentul favorabil din sfera consumului privat.

Comenzile de bunuri de uz curent, cele de bunuri de capital si de bunuri intermediare au inregistrat ritmuri anuale de crestere de 1.4%, 2.6%, respectiv 4.9%.

Se noteaza cresterea puternica a comenzilor in urmatoarele ramuri ale industriei prelucratoare in perioada ianuarie-august: farmaceutica (10.8% an/an), echipamente electrice (11.2% an/an) si calculatoare/produse electronice si optice (18.7% an/an).

La polul opus, comenzile noi in ramurile textile, masini/utilaje/echipamente si alte mijloace de transport au scazut cu ritmuri anuale de 1%, 2.7%, respectiv 24%.

Dinamica comenzilor noi in industrie in ultimele luni exprima perspective de inflexiune a tendintei pe termen lung (din decelerare in accelerare), scenariu compatibil cu previziunile macroeconomice ale Bancii Transilvania si sustinut de relansarea economica din Europa si de redinamizarea cererii interne (intr-un context caracterizat prin nivelul redus al costurilor de finantare in economie si reluarea creditarii in RON).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).