16 septembrie 2020

Comenzile noi in industria prelucratoare in scadere cu un ritm anual in atenuare in iulie

Conform Institutului National de Statistica (INS) comenzile noi in industria prelucratoare au scazut pentru a cincea luna la rand in iulie, cu o dinamica anuala in atenuare la 4.7%, evolutie care exprima depasirea punctului critic al socului indus de incidenta crizei sanitare.

Majorarea comenzilor noi de bunuri de folosinta indelungata cu 51.3% an/an (maximul din septembrie 2017) indica relansarea consumului privat, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in Romania si Uniunea Europeana.

La sapte luni comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 12.7% an/an, ca urmare a incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent in perioada postbelica.

Comenzile noi de bunuri intermediare, bunuri de uz curent si bunuri de capital s-au ajustat cu ritmuri anuale de 9.6%, 12.1%, respectiv 15.9%.

La polul opus, comenzile noi de bunuri de folosinta indelungata au crescut cu 19.9% an/an.

Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare in perioada ianuarie-iulie au fost calculatoare si produse electronice si optice (4.4% an/an) si farmaceutica (4.6% an/an).

Cele mai severe ritmuri de ajustare s-au consemnat la alte mijloace de transport (28.5% an/an), articole de imbracaminte (24.1% an/an) si produse textile (17.9% an/an).


Graficul 1. Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare (MA12, %, an/an)

Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare (MA12, procente, an per an) exprimata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).