05 noiembrie 2015

Comertul cu amanuntul a accelerat la 12% an/an in septembrie

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea volumului vanzarilor din comertul cu amanuntul pentru a patra luna la rand in septembrie, cu un ritm lunar de 1.7%. Vanzarile de carburanti, bunuri alimentare/bauturi/tutun si produse ne-alimentare au crescut cu rate lunare de 0.7%, 1.2%, respectiv 2.7%.

Dinamica anuala a comertului cu amanuntul (barometru pentru consumul privat) a accelerat la 12% (maximul din primavara anului 2014), evolutie determinata, in principal, de avansul componentei produse alimentare/bauturi/tutun (cu 27.6%), sustinut de reducerea cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9%) incepand cu 1 iunie anul curent.

Vanzarile de carburanti au urcat cu 4.6% an/an (evolutie influentata si de scaderea cotatiilor internationale la titei, cu circa 51% an/an), iar vanzarile de produse ne-alimentare au crescut cu 5.2% an/an, pe fondul majorarii venitului real disponibil al populatiei, dar si al relansarii creditului in RON.

La noua luni comertul cu amanuntul a urcat cu 6.9% an/an, notandu-se dinamica componentei bunuri alimentare/bauturi/tutun (16.3% an/an). Vanzarile de produse ne-alimentare si carburanti au crescut cu 0.6% an/an, respectiv 5.4% an/an.

Evolutia recenta a volumului vanzarilor din comertul cu amanuntul confirma momentul favorabil din sfera consumului privat. In scenariul central BT principala componenta a PIB ar putea creste an/an cu 5.4% in 2015, 5.3% in 2016, 5.5% in 2017, respectiv 4.7% in 2018.

Principalii factori care sustin acest scenariu sunt: majorarea salariilor si reducerea TVA (cu impact pozitiv pentru venitul real disponibil al populatiei), relansarea creditarii in RON, nivelul scazut al cotatiilor internationale la titei, dinamizarea ofertei de produse agricole (date fiind investitiile in agricultura), intensificarea concurentei in sfera retelelor de supermarket-uri si fiscalizarea mai activa a economiei.

Volumul vanzarilor cu amanuntul

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).