04 mai 2016

Comertul cu amanuntul a crescut cu 19% an/an in trimestrul I

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS) volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a crescut pentru a 10-a luna la rand in martie, cu un ritm lunar de 0.5%. Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea vanzarilor de bunuri alimentare/bauturi/tutun (cu 1.1% luna/luna), care a contrabalansat declinul vanzarilor de carburanti si de produse ne-alimentare (cu ritmuri lunare 0.7%, respectiv 1.7%).

Comparativ cu martie 2015 vanzarile din comertul cu amanuntul au crescut cu 19.3%, notandu-se dinamica componentei produse alimentare/bauturi/tutun (avans cu 25.5%). Vanzarile de carburanti si cele de produse ne-alimentare au consemnat ritmuri de crestere an/an de 14.7%, respectiv 16.6%.

Astfel, in primul trimestru din 2016 volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul (barometru pentru consumul privat, principala componenta a PIB) a consemnat un avans de 19%, dinamica la care au contribuit o serie de factori: ameliorarea venitului real disponibil al populatiei (pe fondul cresterilor salariale si scaderii cotelor de TVA); relansarea creditarii (sustinuta si de nivelul minim istoric al costurilor de finantare);  scaderea cotatiilor internationale la titei (cu impact asupra preturilor la pompa); fiscalizarea mai prudenta si mai activa a economiei; extinderea retelelor de supermarket-uri.

Se noteaza majorarea vanzarilor de produse alimentare/bauturi/tutun cu 27.9% an/an. Totodata, vanzarile de carburanti si vanzarile de produse ne-alimentare au crescut cu 9.9% an/an, respectiv 16.1% an/an.

Conform scenariului central BT consumul privat ar putea creste cu un ritm mediu anual de 5.5% in perioada 2016-2018, evolutie la care vor contribui urmatorii factori: consolidarea venitului real disponibil al populatiei, dinamica creditarii in RON, majorarea productiei agricole interne, fiscalizarea mai activa a economiei si intensificarea migratiei capitalului uman.

 

In acest scenariu ne asteptam la decelerarea dinamicii anuale a comertului cu amanuntul (in convergenta catre ritmul potential estimat la 11.6% an/an) incepand cu luna iunie, pe masura disiparii impactului reducerii cotelor TVA.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).