05 aprilie 2016

Comertul cu amanuntul in accelerare spre ritmurile din vara 2008

Conform datelor comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) dinamica anuala a comertului cu amanuntul a continuat procesul de accelerare in februarie anul curent, la 21.8% (cel mai bun ritm din vara anului 2008), evolutie influentata pozitiv de: ameliorarea venitului real disponibil al populatiei (pe fondul majorarilor salariale, reducerii cotelor de TVA si scaderii ratei somajului); relansarea creditarii in RON; declinul cotatiilor internationale la titei (in medie cu 42% an/an), cu impact asupra preturilor la pompa; fiscalizarea mai activa a economiei; accelerarea investitiilor productive; perioada discounturilor de iarna.

Se noteaza majorarea vanzarilor de bunuri alimentare/bauturi/tutun cu 31.3% an/an, dinamica la care a contribuit decisiv scaderea cotei de TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9%, incepand cu 1 iunie 2015). 

Totodata, dinamica vanzarilor de produse ne-alimentare a accelerat la 20.8% an/an, evolutie sustinuta de majorarea venitului real disponibil al populatiei (inclusiv ca urmare a scaderii cotei generale de TVA, de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016), dar si de accelerarea creditului in RON. Se evidentiaza avansul vanzarilor de mobila/articole de iluminat/aparate electrice/articole de fierarie & vopsitorie (cu 36.4% an/an), dinamica influentata de relansarea creditarii in RON. De asemenea, vanzarile de textile/imbracaminte/incaltaminte/articole din piele au crescut cu 40.8% an/an, pe fondul majorarii puterii de cumparare si a discounturilor de iarna.

Vanzarile de carburanti au urcat 8.7% an/an in februarie, cel mai bun ritm din aprilie 2015 (prima luna dupa consumarea impactului introducerii accizei suplimentare).

Astfel, la doua luni vanzarile din comertul cu amanuntul au crescut cu 18.7% an/an. Componentele carburanti, bunuri ne-alimentare si produse alimentare/bauturi/tutun au consemnat dinamici anuale de 7.2%, 15.7%, respectiv 29.3%.

In scenariul macroeconomic central BT previzionam continuarea momentului favorabil din sfera consumului privat pe termen scurt/mediu, pe fondul perspectivelor pozitive pentru venitul real disponibil al populatiei, piata creditului, oferta de produse agro-alimentare, fiscalizarea economiei si migratia capitalului uman.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).