07 august 2020

Comertul cu amanuntul in crestere cu 0.5% an/an in semestrul I

Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) la inceputul lunii august comertul cu amanuntul a crescut pentru a doua luna la rand in iunie, cu un ritm lunar de 6.3%.

Vanzarile de bunuri alimentare/bauturi/tutun, marfuri nealimentare si carburanti s-au majorat cu dinamici luna/luna de 2.8%, 8.1%, respectiv 16.4%.
Dinamica anuala a comertului cu amanuntul a revenit in teritoriu pozitiv in iunie (2.9%), dupa ajustarile din aprilie si mai (determinate de restrictiile implementate pentru contracararea crizei sanitare).

Astfel, in semestrul I volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a crescut cu 0.5% an/an, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice, care a contrabalansat impactul incidentei pandemiei.

Se evidentiaza majorarea vanzarilor de bunuri alimentare/bauturi/tutun cu 7.6% an/an, dinamica influentata si de unda de panica asociata incidentei crizei sanitare.

De asemenea, vanzarile de bunuri nealimentare au consemnat un avans de 0.3% an/an, notandu-se majorarea componentei bunuri prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet cu 39.3% an/an.

Pe de alta parte, volumul vanzarilor de carburanti in magazine specializate s-a ajustat cu 10.8% an/an in semestrul I.


Graficul 1. Evolutia comertului cu amanuntul (MA12, %, an/an) 

Evolutia comertului cu amanuntul (MA12, %, an/an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).