05 octombrie 2020   |   Timp de citire: 3 minute

Comertul cu amanuntul in crestere cu 1.3% an/an in perioada ianuarie-august

Conform Institutului National de Statistica (INS) volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a scazut cu 1.6% luna/luna in august, dupa majorarea pe parcursul a trei luni consecutiv. Vanzarile de bunuri alimentare/bauturi/tutun si cele de produse nealimentare s-au ajustat cu ritmuri lunare de 0.3%, respectiv 1.9%.

La polul opus, vanzarile de carburanti s-au majorat pentru a patra luna consecutiv in august, cu o dinamica lunara de 0.6%.

Ritmul anual al comertului cu amanuntul a decelerat de la 5.1% in iulie la 1.6% in august.

Pe de o parte, vanzarile de produse nealimentare s-au majorat cu 7.9% an/an, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare si cresterii veniturilor populatiei. Se evidentiaza continuarea tendintei de crestere cu un ritm ridicat pentru vanzarile prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet (44%).

Totodata, vanzarile de bunuri alimentare/bauturi/tutun au crescut pentru a patra luna la rand in august, dar ritmul anual a decelerat la 0.4%.

Pe de alta parte, vanzarile de carburanti au scazut pentru a sasea luna la rand in august, cu 6.4% an/an.

Prin urmare, in primele opt luni din 2020 comertul cu amanuntul a crescut cu 1.3% an/an.

Vanzarile de produse alimentare/bauturi/tutun si cele de produse nealimentare s-au majorat cu 6.2% an/an, respectiv 2.8% an/an, evolutii influentate de mix-ul relaxat de politici economice.

Volumul vanzarilor de carburanti in magazine specializate a scazut insa cu 9% an/an la opt luni, in pofida ajustarii cotatiilor internationale la titei dupa incidenta pandemiei.Graficul 1. Comertul cu amanuntul pe componente (MA12, an/an) 

Comertul cu amanuntul pe componente (MA12, an per an) reprezentat in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).