04 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Comertul international si industria mondiala au continuat sa creasca in august

Datele Departamentului de analiza a politicii economice din Olanda indica cresterea comertului international pentru a treia luna la rand in august, cu o dinamica lunara de 2.5%.

Ritmul anual a persistat in teritoriu negativ pentru a opta luna la rand in august (dar s-a temperat pana la -4.4%). In perioada ianuarie-august 2020 comertul international s-a ajustat cu 7.9% an/an in medie, pe fondul incidentei pandemiei (un soc fara precedent pentru fluxurile comerciale internationale).

Redinamizarea comertului international si resimtirea mix-ului relaxat fara precedent de politici economice au determinat majorarea productiei industriale mondiale (motorul economiei) pentru a patra luna consecutiv in august, cu 0.9% raportat la iulie.

In dinamica an/an industria s-a ajustat pentru a opta luna consecutiv in august (dar cu un ritm in atenuare la -3%) si s-a redus cu 6.3% in primele opt luni din 2020.

Industria tarilor dezvoltate a scazut cu 5.6% an/an in august si cu 8.3% an/an la opt luni.

De asemenea, productia industriala din tarile emergente si in dezvoltare s-a redus cu 0.3% an/an in august si cu 4.3% an/an in primele opt luni din 2020.

Din analiza pe principalele blocuri economice ale lumii se evidentiaza cresterea din China (a doua economie a lumii), pentru a cincea luna consecutiv in august, cu un ritm anual in accelerare la 5.7% (maximul din decembrie). In primele opt luni din 2020 industria Chinei s-a diminuat insa cu 0.5% an/an, pe fondul pandemiei.

Pe de alta parte, industria Zonei Euro (regiunea cea mai afectata de incidenta pandemiei) (principalul partener economic al Romaniei) a scazut pentru a 18-a luna consecutiv in august, cu 6.6% an/an (diminuare cu 11.7% an/an la opt luni).

Totodata, industria SUA s-a ajustat pentru a 12-a luna consecutiv in august, cu o dinamica anuala in intensificare la 7% (declin cu 7.8% an/an in primele opt luni din 2020).


Graficul 1. Comertul international vs. productia industriala mondiala

 Comertul international vs. productia industriala mondiala reprezentate in grafic

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).