27 mai 2020

Comertul international si productia industriala mondiala in scadere in martie

Datele Departamentului de analiza a politicii economice din Olanda indica deteriorarea comertului international si productiei industriale mondiale in luna martie, pe fondul incidentei pandemiei coronavirus si consecintelor acestei crize sanitare.

Comertul international a scazut pentru a treia luna la rand in martie, cu ritmuri in intensificare (1.4% luna/luna si 4.3% an/an), in contextul restrictiilor implementate pe glob pentru contracararea crizei sanitare, cu impact asupra climatului investitional.

Exporturile totale s-au redus cu 1.8% luna/luna si cu 3.8% an/an in martie, pe fondul declinului exporturilor tarilor dezvoltate (cu ritm lunar de 6% si cu 6.8% an/an), ca urmare a scaderii economiei mondiale si inchiderii activitatilor in Europa si SUA.

Cu toate acestea, exporturile tarilor emergente si in dezvoltare au revenit pe crestere in martie, cu 3.8% luna/luna si cu 0.1% an/an, pe fondul redeschiderii graduale din China.

Astfel, in trimestrul I exporturile au scazut cu 2.4% an/an: exporturile tarilor dezvoltate si cele ale statelor emergente si in dezvoltare s-au diminuat cu 2.5% an/an, respectiv 2.2% an/an.

Productia industriala mondiala s-a redus cu un ritm lunar de 0.2% in martie, pe fondul declinului din tarile dezvoltate cu 6.8% luna/luna, partial contrabalansat de cresterea industriei din statele emergente si in dezvoltare cu 6% fata de februarie.

Dinamica anuala a industriei mondiale a persistat in teritoriu negativ in martie, intensificandu-se la -4.7%, pe fondul declinului inregistrat in tarile dezvoltate cu 7.7%.

Industria tarilor emergente si in dezvoltare s-a redus cu 2.1% an/an in martie.

La trei luni industria mondiala a scazut cu 4.3% an/an, evidentiindu-se declinul din tarile emergente si in dezvoltare cu 5.2% an/an. In statele dezvoltate industria s-a diminuat cu 3.2% an/an.

Din analiza pe principalele blocuri economice ale lumii se evidentiaza scaderea industriei Zonei Euro cu 12.6% luna/luna si cu 14.1% an/an in martie.
Totodata, industria SUA s-a ajustat cu 4.5% luna/luna si cu 4.9% an/an in martie.

In China industria a crescut cu 16% luna/luna, dar s-a diminuat cu 1.2% an/an in martie.

Ne asteptam ca economia mondiala sa intre intr-un nou ciclu pe termen scurt, pe fondul eliminarii restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare, intr-o evolutie puternic sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare in principalele blocuri economice ale lumii. Aceasta perspectiva este reflectata si de ameliorarea semnificativa a increderii investitorilor germani in lunile aprilie si mai (spre maximul din primavara anului 2015).

 

Graficul 1. Evolutia productiei industriale (MA12, an/an)
Grafic Articol Clog BT Evolutia productiei industriale

Sursa: Bloomberg, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).