16 mai 2016

Constructiile au crescut cu 1.1% in trimestrul I

Datele comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica scaderea sectorului de constructii cu 1.5% luna/luna in martie. Componentele constructii noi si reparatii capitale au consemnat ritmuri lunare de declin de 3.8%, respectiv 7.1%. Pe de alta parte, componenta reparatii curente a crescut cu 3.8% luna/luna.

In dinamica an/an volumul lucrarilor de constructii s-a diminuat cu 0.3% in martie, evolutie determinata de declinul componentelor constructii noi (cu 1.7%) si reparatii capitale (cu 17.6%). Pe de alta parte, lucrarile de reparatii curente au crescut cu 17.9%.

Prin urmare, in trimestrul I din 2016 constructiile au urcat cu 1.1% an/an, dat fiind ca majorarea lucrarilor de reparatii curente cu 12.7% an/an a contrabalansat declinul componentelor constructii noi si reparatii capitale (cu 0.9% an/an, respectiv cu 8.2% an/an).

Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii, in trimestrul I se observa dinamica componentei rezidentiale: crestere cu 10.7% an/an. De asemenea, lucrarile de constructii ingineresti s-au consolidat (0.1% an/an). Pe de alta parte, lucrarile de constructii nerezidentiale au consemnat un declin de 1.9% an/an.

Prin incorporarea evolutiilor recente am ajustat in scadere previziunile cu privire la dinamica sectorului de constructii pe termen mediu. Conform noilor previziuni acest sector intensiv in capital si forta de munca ar putea creste cu un ritm mediu anual de 6.8% in intervalul 2016-2018.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).