20 ianuarie 2016

Constructiile au intrat intr-un nou ciclu in 2015

Conform datelor comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) sectorul de constructii a crescut cu 5.9% an/an in noiembrie 2015, dat fiind ca avansul reparatiilor curente (cu 15% an/an) si reparatiilor capitale (cu 26.5% an/an) a contrabalansat declinul lucrarilor de constructii noi cu 2.6% an/an.

Din analiza pe obiecte de constructii se evidentiaza dinamica lucrarilor de inginerie civila (crestere cu 26.4% an/an). Pe de alta parte, constructiile de cladiri nerezidentiale si de cladiri rezidentiale au scazut cu 18.7% an/an, respectiv cu 30.2% an/an.

Astfel, in intervalul ianuarie-noiembrie 2015 constructiile au crescut cu 9.4% an/an, toate elementele de structura consemnând evolutii pozitive, ceea ce exprima faptul ca sectorul a intrat intr-un nou ciclu. Lucrarile de constructii noi, reparatiile curente si reparatiile capitale au consemnat ritmuri an/an de crestere de 4.8%, 14.4%, respectiv 23.5%.

Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii lucrarile de cladiri nerezidentiale si cele de inginerie civila au crescut an/an cu 3.1%, respectiv 16.7%, evolutii determinate de accelerarea investitiilor productive in economie.

La polul opus, constructiile de cladiri rezidentiale au scazut cu 4.5% an/an, evolutie care poate fi interpretata sub forma unei corectii normale, dupa avansul cu aproximativ 33% an/an consemnat in 2014.

Conform estimarilor elaborate (si prezentate in graficul de mai jos) in ultimele luni sectorul de constructii a crescut cu un ritm superior celui potential.

Incheiem aceasta scurta analiza subliniind perspectivele favorabile pentru dinamica acestui sector pe termen mediu (previziuni de crestere cu peste 9% an/an in perioada 2016-2018). Acest scenariu este sustinut de factori precum: perspectivele de accelerare a investitiilor in economie; redinamizarea pietei creditului; premisele de relansare a investitiilor in infrastructura publica de transport.

Analiza constructii 2015

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).