19 octombrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Constructiile in crestere cu 17.3% an/an in perioada ianuarie-august

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea sectorului de constructii pentru a doua luna consecutiv in august, cu un ritm lunar de 0.9%.

In dinamica an/an acest sector intensiv in capital si forta de munca a decelerat de la 13.4% in iulie la 12.3% in august. Evolutia a fost determinata de decelerarea componentelor constructii noi (de la 1.6% an/an in iulie la 1.2% an/an in august) si reparatii curente (de la 39.7% an/an in iulie la 26.7% an/an in august).

Se evidentiaza insa accelerarea lucrarilor de reparatii capitale, de la 44.2% an/an in iulie la 67.3% an/an in august, cea mai buna evolutie din martie.

Astfel, in primele opt luni din 2020 constructiile au crescut cu 17.3% an/an (Romania pozitionandu-se pe locul 1 la nivelul Uniunii Europene), pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare, majorarii investitiilor publice si programelor lansate dupa incidenta pandemiei.

Constructiile noi, reparatiile curente si reparatiile capitale s-au majorat cu dinamici anuale de 5.6%, 44.3%, respectiv 51.7%.

Analiza din perspectiva ofertei evidentiaza majorarea constructiilor ingineresti cu 21.9% an/an, sustinuta de cresterea cheltuielilor de capital ale statului cu 17.7% an/an la 14.3 miliarde RON.

Totodata, constructiile rezidentiale au urcat cu 17.2% an/an, in contextul nivelului redus al costurilor reale de finantare si continuarii programului Prima Casa/Noua Casa.

Constructiile nerezidentiale au crescut cu 10.8% an/an, pe fondul evolutiei pozitive a investitiilor productive in economie, in pofida incidentei pandemiei, un soc fara precedent in perioada postbelica.Graficul 1. Sectorul de constructii (MA12, %, an/an) 

Sectorul de constructii (MA12, provente, an per an) reprezentat in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).