16 septembrie 2020   |   Timp de citire: 4 minute

Constructiile in crestere cu 18.1% an/an in primele sapte luni din 2020

Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) sectorul constructiilor a crescut cu 4.3% luna/luna in iulie, dupa ajustarea pe parcursul a trei luni la rand.

Ritmul anual al acestui sector intensiv in capital si forta de munca a accelerat de la 10.4% in iunie la 12.2% in iulie, cel mai ridicat din martie.

Se evidentiaza accelerarea reparatiilor curente (39.5% an/an) si reparatiilor capitale (40.9% an/an).

Analiza din perspectiva ofertei evidentiaza accelerarea constructiilor de cladiri nerezidentiale de la 13.9% an/an in iunie la 21.9% an/an in iulie (maximul din ianuarie), evolutie care reflecta intrarea economiei in ciclul investitional post-pandemie, perspectiva influentata de nivelul redus al costurilor reale de finantare.

Totodata, constructiile ingineresti au accelerat de la 5.7% an/an in iunie la 8% an/an in iulie.

In primele sapte luni din 2020 constructiile au crescut cu 18.1% an/an, pe fondul mix-ului relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare.

Se evidentiaza cresterea constructiilor ingineresti cu 25.5% an/an, in contextul majorarii cheltuielilor de capital ale statului (cu 18.6% an/an la 12.1 miliarde RON).

Totodata, constructiile de cladiri rezidentiale au urcat cu 17.2% an/an la sapte luni, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare si continuarii Programului Prima Casa/Noua Casa.

De asemenea, constructiile de cladiri nerezidentiale au consemnat un avans 8.4% an/an la sapte luni, ca urmare a cresterii investitiilor productive in economie.

Consideram ca sectorul constructiilor va creste cu ritmuri ridicate in ciclul economic post-pandemie, pe fondul persistentei costurilor reale de finantare la niveluri reduse pe termen mediu, oportunitatilor de dezvoltare din economia interna si programelor Uniunii Europene (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027).


Graficul 1. Evolutia constructiilor (MA12, %, an/an)

Evolutia constructiilor (MA12, procente, an per an) exprimata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).