17 mai 2016

Contul curent in deteriorare, datoria externa in atenuare in T1

Conform statisticilor comunicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) contul curent al balantei de plati a consemnat un deficit de 1.5 miliarde EUR in T1 2016, spre deosebire de excedentul de 0.5 miliarde EUR inregistrat in T1 2015. Deteriorarea contului curent a fost determinata de accelerarea cererii interne si de evolutia nefavorabila a veniturilor din investitii si a altor venituri primare.

Astfel, accelerarea cererii interne a condus la intensificarea deficitului balantei comerciale cu bunuri cu 45.6% an/an, la 1.8 miliarde EUR si diminuarea excedentului balantei comerciale cu servicii cu 6.7% an/an, la 1.4 miliarde EUR.

Totodata, balanta veniturilor primare a inregistrat un deficit de 1.8 miliarde EUR în T1, in intensificare cu 1.4 miliarde EUR fata de perioada similara din 2015.

Pe de alta parte, balanta veniturilor secundare a prezentat un excedent de 0.7 miliarde EUR in T1, in urcare cu 4.3% an/an.

In ceea ce priveste investitiile straine directe statisticile BNR arata o scadere cu 7% an/an, la 752 milioane EUR in trimestrul I 2016. Apreciem ca deciziile investitorilor straini au fost influentate in debutul anului de riscurile din plan european si intern (inclusiv mix-ul de politici economice cu impact asupra stabilitatii macro-financiare in viitor si initiativele populiste, printre care si Legea darii in plata).

Nu in ultimul rand, datele BNR indica scaderea datoriei externe totale cu 1.1% ytd, la 89 miliarde EUR in T1. Se noteaza diminuarea datoriei externe totale pe termen scurt, cu 3.8% ytd, la 18.6 miliarde EUR. Totodata, datoria externa totala pe termen lung s-a redus cu 0.4% ytd, la 70.4 miliarde EUR, evolutie determinata de declinul datoriei private (cu 1.3% ytd, la 37.2 miliarde EUR), dar si de scaderea datoriei autoritatii monetare (cu 11.2% ytd, la 1.2 miliarde EUR). Datoria publica externa directa pe termen lung a crescut cu 1.2% ytd, la 31.3 miliarde EUR.

Am revizuit previziunile privind balanta de plati si datoria externa pe termen mediu. Conform noilor prognoze deficitul de cont curent se va intensifica (pana la 3.6% din PIB in 2018), iar datoria externa totala se va reduce (spre un nivel de 49% din PIB in 2018).

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).