30 decembrie 2016

Convergenta economica europeana a accelerat in 2016

In 2016 economia Zonei Euro a demonstrat rezistenta la socurile populiste (votul pro-Brexit, respingerea reformelor in Italia) si teroriste, precum si la provocarile cu care se confrunta sectorul bancar.

Se poate spune ca procesul de relansare economica s-a consolidat in regiune in acest an, evolutie determinata de mix-ul de politici economice, in cadrul Noii Guvernante Economice Europene, caracterizat prin:

  1. intensificarea masurilor de relaxare monetara de catre Banca Centrala Europeana, care a condus la declinul costurilor de finantare spre valori minime record, cu implicatii pozitive pentru investitiile companiilor si consumul populatiei;
  2. continuarea masurilor de ajustare a finantelor publice (ponderea deficitului bugetar in PIB s-a redus spre nivelul minim din 2007), cu impact pozitiv pentru increderea din sectorul privat (aceasta s-a consolidat la maximul din 2011).

De asemenea, elementele de mai sus au contribuit si la intensificarea convergentei ciclurilor economice ale tarilor membre ale Zonei Euro in acest an.

Totodata, in 2016 am asistat si la continuarea procesului de convergenta economica reala a Zonei Euro catre nivelul din Statele Unite (dupa cum se poate nota in graficul de mai jos): diferentialul de dinamica pentru PIB potential intre cele doua blocuri economice a revenit in 2016 la nivelul minim de dinainte de Marea Recesiune.

La aceasta evolutie a contribuit si consolidarea ritmului potential de crestere din Statele Unite, inainte de derularea alegerilor Prezidentiale.

Putem concluziona ca Zona Euro culege roadele Guvernantei post-criza, dar si ale unui indelungat proces de ajustare macro-financiara, care este inca prezent in memoria companiilor si populatiei.

Pe de alta parte, in 2016 nu au accelerat reformele structurale in regiune, data fiind intensificarea presiunilor populiste si protectioniste la nivel continental, inainte de derularea alegerilor din Germania si Franta.

Cu alte cuvinte, tarile din Zona Euro nu au profitat de oportunitatea nivelului minim istoric al costurilor de finantare pentru a accelera reformele structurale in ultimele trimestre.

In acest context subliniem faptul ca intensificarea convergentei economice intra-europene este dependenta de accelerarea reformelor structurale (in grupul core, dar mai ales in grupul periferic al regiunii).

Din aceasta perspectiva 2017 (an electoral in Germania si Franta, primele doua economii din regiune) poate fi considerat drept un an decisiv pentru convergenta economica europeana si pentru viitorul Zonei Euro/Uniunii Europene.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).