28 iulie 2020

Cotatia aurului la maxime istorice

Tendinta ascendenta pentru cotatia internationala a aurului s-a intensificat pe parcursul ultimelor patru luni, pe 27 iulie fiind inregistrat un nivel record (1,942 dolari pe uncie), aspect evidentiat in graficul de mai jos.

Consideram ca aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de disfunctionalitatile din sfera arhitecturii monetar-financiare internationale, readuse in prim plan de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent in economia mondiala postbelica.

De altfel, dezbateri cu privire la reconfigurarea arhitecturii sistemului monetar-financiar international au existat inca de dupa incidenta Marii Recesiuni, in contextul intensificarii divergentelor si incongruentelor intre principalele blocuri economice ale lumii.

Pe de o parte, ponderea yuan-ului in cosul DST este foarte mica, cu toate ca PIB-ul nominal al Chinei a depasit nivelul din Zona Euro anul trecut, iar decalajul fata de SUA se diminueaza de la un an la altul.

In acest context apreciem ca este ridicata probabilitatea ca FMI sa majoreze ponderea monedei Chinei in cosul DST la urmatoarea revizuire (in mod normal pana la finalul anului curent).

Pe de alta parte, in ultimii ani a crescut ponderea dolarului SUA in totalul rezervelor internationale (la 59.7% in T1 2020), desi ponderea PIB-ului SUA in economia mondiala a inregistrat o tendinta descendenta in ultimele decenii, iar datoria publica a SUA a crescut an de an, spre niveluri record.

Totodata, ponderea EUR in rezervele internationale este de aproximativ 10 ori mai ridicata comparativ cu cea a yuan-ului, cu toate ca in 2019 PIB-ul Chinei a depasit PIB-ul Zonei Euro (in termeni nominali, exprimat in dolari SUA).

Nu in ultimul rand, pe parcursul ultimilor ani (ciclul economic post-criza) am asistat la persistenta confruntarii valutare dintre principalele blocuri economice ale lumii, pe fondul implementarii de masuri relaxate fara precedent pentru sustinerea ritmului de crestere economica.

Atragem atentia cu privire la faptul ca dupa incidenta pandemiei coronavirus marile blocuri economice ale lumii au implementat noi masuri (fara precedent) de relaxare, inclusiv programe monetare neconventionale de peste 6 trilioane USD si planuri fiscal-bugetare si de venituri de peste 10 trilioane USD.

Date fiind aspectele mentionate mai sus consideram ca este in crestere probabilitatea reconfigurarii arhitecturii sistemului monetar-financiar international in perioada urmatoare (dupa terminarea crizei sanitare) si tranzitia spre moneda digitala.

Apreciem ca fondul si forma viitorului sistem monetar-financiar international vor fi negociate de liderii principalelor economii ale lumii, insa se poate prefigura un rol mult mai important al Chinei in arhitectura mondiala post-pandemie. 


Graficul 1. Cotatia internationala a aurului (USD/uncie) Cotatia internationala a aurului (USD/uncie)

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).