31 august 2015

Creditul in RON a crescut cu 12.2% an/an in perioada ianuarie-iulie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat evolutia indicatorilor monetari in iulie si primele sapte luni ale anului.

Conform statisticilor BNR, in iulie creditul neguvernamental total a consemnat o scadere cu 1.3% luna/luna, la 212.4 miliarde RON in iulie, pe fondul continuarii tendintei de declin la nivelul componentei valutare (cu un ritm lunar de 3.2%, la 109 miliarde RON).

Se noteaza dinamica creditului neguvernamental in RON, in crestere cu 0.9% luna/luna, la 103.3 miliarde RON: avansul componentei persoane fizice cu un ritm lunar de 3.3% (la 47.5 miliarde RON) a contrabalansat declinul componentei companii (cu 1.1% fata de luna iunie, la 55.9 miliarde RON).

Raportat la iulie 2014 creditul neguvernamental a scazut cu 0.7%: avansul componentei RON (cu 13.4%) a fost contrabalansat de declinul componentei valutare (cu 11.2%).

In perioada ianuarie – iulie 2015 creditul neguvernamental total a consemnat un avans de 0.7% ytd, pe fondul dinamicii creditarii in RON (in urcare cu 12.2% ytd: componenta persoane fizice +18.3% ytd, componenta persoane juridice +7.5% ytd).

Creditul in valuta a scazut cu 8.3% ytd la sapte luni: componenta persoane fizice -8.5% ytd; componenta persoane juridice -8.1% ytd.  

In abordarea alternativa, creditul catre populatie a crescut cu 2.1% ytd, la 104.2 miliarde RON, iar creditul acordat companiilor a scazut cu 0.6% ytd, la 108.2 miliarde RON in perioada ianuarie-iulie 2015.

La final de iulie ponderea componentei RON in totalul creditului neguvernamental se situa la 48.7% (nivelul maxim din toamna anului 2007).

Evolutia pietei creditului in perioada ianuarie-iulie 2015 a fost influentata de declinul costurilor de finantare la RON (in convergenta catre nivelul celor la EUR), continuarea procesului de dezintermediere pe componenta valutara si accelerarea cererii de credite in RON (in contextul noului ciclu economic, dar si al conversiei unor credite din valuta in moneda nationala).

Dinamica recenta a creditarii in RON catre populatie exprima premise de continuare a momentului favorabil din sfera consumului privat pe termen scurt si mediu. Totodata, relansarea creditarii in RON catre companii semnaleaza perspective mai bune pentru dinamica investitiilor productive in trimestrele urmatoare.

Credit neguvernamental total

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).