27 mai 2016

Creditul in RON accelereaza, excesul de lichiditate se consolideaza

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat recent dinamica indicatorilor monetari din aprilie si primele patru luni ale anului curent. Statisticile indica accelerarea creditului in moneda nationala, evolutie influentata de mix-ul de politici economice orientat spre sustinerea cererii agregate, dar si de redinamizarea ofertei, in contextul intensificarii concurentei intre banci.

Astfel, creditul neguvernamental total a crescut pentru a doua luna la rand in aprilie, cu un ritm lunar de 0.1%, la 216.4 miliarde RON (nivelul maxim din acest an). Se noteaza avansul creditului in moneda nationala cu 1.7% luna/luna la 115.7 miliarde RON, nivel maxim istoric. Pe de alta parte, creditul in valuta a scazut cu un ritm lunar de 1.7%, la 100.7 miliarde RON, nivelul minim din 2008.

In dinamica an/an creditul neguvernamental total a consemnat un avans de 3% in aprilie, cea mai buna evolutie din toamna anului 2012. Creditul in RON a accelerat la 21.1% an/an, cel mai bun ritm din 2008: componenta populatie a crescut cu 35.5% an/an (cea mai buna dinamica din vara anului 2008); componenta companii a urcat cu doar 9.6% an/an.

Pe de alta parte, ritmul de scadere s-a intensificat in sfera creditului in valuta la 12% an/an (cel mai sever din ultimele sase luni).

Astfel, la finele lunii aprilie ponderea creditului in RON in totalul creditului neguvernamental s-a situat la 53.5% (nivel maxim istoric).

Totodata, datele BNR indica majorarea depozitelor neguvernamentale cu 1.3% luna/luna, respectiv cu 10.1% an/an, la 251.5 miliarde RON in aprilie.

Prin urmare, la sfarsitul lunii trecute raportul credite/depozite s-a consolidat in zona minimelor istorice (86%), evolutie care confirma excesul de lichiditate din sistemul financiar-bancar.

Dinamica pietei creditului in aprilie a confirmat scenariul central BT. Prin urmare, mentinem previziunile pentru dinamica medie anuala a creditului neguvernamental total la 3% in 2016, 5% in 2017, respectiv 7.5% in 2018.

Creditul neguvernamental total

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).