30 decembrie 2020   |   Timp de citire: 3 minute

Creditul neguvernamental a continuat sa creasca in noiembrie

Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica cresterea soldului creditului neguvernamental pentru a sasea luna consecutiv in noiembrie, cu 0.7% luna/luna la 281 miliarde RON (nivel record).

Evolutia a fost determinata de majorarea creditului in RON cu un ritm lunar de 1.1% la 194.8 miliarde RON, dat fiind ca incidenta pandemiei a fost contrabalansata de implementarea unui mix relaxat fara precedent de politici economice: componentele populatie si companii au urcat cu dinamici lunare de 0.8% la 118 miliarde RON, respectiv 1.7% la 76.8 miliarde RON.

Pe de alta parte, soldul creditului neguvernamental in valuta a scazut pentru a doua luna consecutiv in noiembrie, cu 0.4% luna/luna la 86.2 miliarde RON, ca urmare a ajustarii componentei populatie cu un ritm lunar de 1.2% la 31.6 miliarde RON (segmentul companii s-a consolidat la 54.6 miliarde RON).

Dinamica an/an a creditului neguvernamental a accelerat de la 4.1% in octombrie la 4.6% in noiembrie, cea mai buna evolutie din aprilie.

Se evidentiaza cresterea creditului neguvernamental in RON cu 8% an/an (maximul din martie): componentele populatie si companii au urcat cu 9.1% an/an, respectiv 6.2% an/an.

Pe de alta parte, creditul neguvernamental in valuta a scazut pentru a cincea luna la rand in noiembrie, cu 2.3% an/an, pe fondul declinului componentei populatie cu 8.6% an/an (pe segmentul companii s-a consemnat un avans de 1.8% an/an).

In perioada ianuarie-noiembrie 2020 creditul neguvernamental a crescut cu 5% an/an in medie: componentele RON si valuta au urcat cu 7.6% an/an, respectiv 0.1% an/an.

In abordarea alternativa creditul populatiei a urcat cu 4.6% ytd la 149.6 miliarde RON in intervalul ianuarie-noiembrie, evolutie sustinuta de implementarea unui mix relaxat de politici economice. Creditul pentru locuinte a crescut cu 8.6% ytd la 88.2 miliare RON, iar creditul de consum a scazut cu 1.2% ytd la 59.4 miliarde RON.

Totodata, creditul acordat companiilor s-a majorat cu 5.5% ytd la 131.4 miliarde RON la 11 luni din 2020, evolutie puternic influentata de implementarea programului IMM Invest.

La final de noiembrie creditul in RON reprezenta 69.3% din creditul neguvernamental total, cel mai ridicat nivel din anii 1990.


Graficul 1. Creditul neguvernamental (an/an)

Creditul neguvernamental (an per an) reprezentat in grafic

Sursa: BNR


Depozitele neguvernamentale in crestere cu 15% an/an in noiembrie

Totodata, datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica continuarea tendintei ascendente pentru depozitele neguvernamentale in luna noiembrie, evolutie influentata de persistenta pandemiei si de majorarea veniturilor.

Astfel, soldul depozitelor neguvernamentale a crescut cu 1.5% luna/luna si cu 15% an/an la 410.3 miliarde RON in noiembrie, un nivel record.

Soldul depozitelor in RON a urcat cu un ritm lunar de 1.2% si cu 13.6% an/an la 264.4 miliarde RON.

De asemenea, soldul depozitelor denominate in valuta s-a majorat cu 2.1% luna/luna si cu 17.8% an/an la 145.9 miliarde RON in noiembrie.

In abordarea alternativa, depozitele populatiei au crescut cu 13.3% ytd la 252 miliarde RON in noiembrie.

Totodata, depozitele companiilor s-au majorat cu 8.9% ytd la 158.2 miliarde RON in perioada ianuarie-noiembrie.


Graficul 2. Evolutia depozitelor neguvernamentale (an/an)

Evolutia depozitelor neguvernamentale (an per an) reprezentata in grafic

Sursa: BNR

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).