17 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Datoria externa totala in crestere in perioada ianuarie-septembrie

Statisticile BNR indica si cresterea datoriei externe totale cu 6.8% ytd la 117.2 miliarde EUR in primele noua luni din 2020.

Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea datoriei externe totale pe termen lung cu 12.5% ytd la 83.6 miliarde EUR, pe fondul cresterii componentei publice directe cu 25.4% ytd la 49.1 miliarde EUR (dat fiind ca Administratia a profitat de nivelul redus al costurilor reale de finantare).

Pe de alta parte, pe segmentul datoriei negarantate public s-a consemnat o scadere cu 1.7% ytd la 33 miliarde EUR.

Componenta termen scurt a datoriei externe totale s-a redus cu 5.2% ytd la 33.6 miliarde EUR in primele noua luni din 2020.

In scenariul central BT previzionam un nivel mediu de 47.3% pentru ponderea datoriei externe totale in PIB in intervalul 2020-2022.Graficul 1. Raportul datorie externa totala/PIB

Raportul datorie externa totala per PIB reprezent in grafic

Sursa: BNR, previziuni BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).