16 septembrie 2020

Datoria externa totala s-a majorat cu 9.1% in perioada ianuarie – iulie

Statisticile BNR indica si cresterea datoriei externe totale cu 9.1% ytd la 115.5 miliarde EUR in primele sapte luni din 2020.

Se evidentiaza majorarea datoriei externe totale pe termen lung cu 12% ytd la 82.5 miliarde EUR, determinata de cresterea componentei publice directe cu 24.1% ytd la 48.6 miliarde EUR.

Pe de alta parte, componenta privata a datoriei externe totale pe termen lung s-a redus cu 1.6% ytd la 32.4 miliarde EUR la sapte luni, notandu-se declinul depozitelor nerezidentilor cu 73.3% ytd la 200 milioane EUR (nivel minim istoric).

Datoria externa totala pe termen scurt a urcat cu doar 2.4% ytd la 33 miliarde EUR in perioada ianuarie-iulie.

In scenariul central BT ne asteptam ca raportul datorie externa totala/PIB sa se situeze la un nivel mediu de 48.4% in intervalul 2020-2022.


Graficul 1. Raportul datorie externa totala/PIB

Raportul-datorie-externa-totala-per-PIB exprimat in grafic

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).