18 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Deficitul comercial cu bunuri in intensificare in perioada ianuarie-octombrie

Conform Institutului National de Statistica (INS) exporturile de bunuri s-au ajustat pentru a opta luna consecutiv in octombrie, cu 1.1% an/an la 6.3 miliarde EUR. Evolutia a fost determinata de declinul componentei extra-comunitare cu 8% an/an la 1.5 miliarde EUR. Pe de alta parte, exporturile catre tarile Uniunii Europene au crescut cu 1.3% an/an la 4.8 miliarde EUR.

Importurile de bunuri s-au redus cu de 2.9% an/an la 8.1 miliarde EUR in octombrie: componentele comunitara si extra-comunitara s-au diminuat cu 1.5% an/an la 6 miliarde EUR, respectiv 6.6% an/an la 2.1 miliarde EUR.

Astfel, balanta comerciala cu bunuri a inregistrat un deficit de 1.8 miliarde EUR in octombrie, in ajustare cu 8.8% an/an.

La 10 luni din 2020 exporturile de bunuri s-au diminuat cu 12.2% an/an la 51.1 miliarde EUR, pe fondul incidentei pandemiei, un soc pentru comertul international. Vanzarile spre tarile Uniunii Europene au scazut cu 11.3% an/an la 37.7 miliarde EUR, iar componenta extra-comunitara s-a diminuat cu 14.7% an/an la 13.4 miliarde EUR.

Importurile de bunuri au scazut cu 8.7% an/an la 65.9 miliarde EUR in perioada ianuarie-octombrie: componentele comunitara si extra-comunitara s-au diminuat cu 7.9% an/an la 48.3 miliarde EUR, respectiv 10.7% an/an la 17.6 miliarde EUR.

Astfel, balanta comerciala cu bunuri a inregistrat un deficit de 14.9 miliarde EUR in intervalul ianuarie-octombrie, in intensificare cu 5.9% an/an, dinamica influentata si de aprecierea cursului de schimb real efectiv al RON cu aproximativ 1.2% an/an in medie.

Analiza pe principalele grupe de bunuri evidentiaza nivelul ridicat al deficitului comercial din primele 10 luni ale anului curent pentru componentele combustibili minerali, lubrifianti si materiale derivate (2.1 miliarde EUR), alimente si animale vii (2.2 miliarde EUR), marfuri manufacturate (4.1 miliarde EUR) si produse chimice (7.2 miliarde EUR).


Graficul 1. Exporturi, importurile si balanta comerciala cu bunuri (miliarde EUR) 

Exporturi, importurile si balanta comerciala cu bunuri (miliarde EUR) reprezentate in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).