19 august 2016

Deficitul de cont curent in ajustare in iunie, dar in intensificare in semestrul I

Statisticile publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica ajustarea contului curent al balantei de plati in iunie (excedent de 81 milioane EUR, cea mai buna evolutie din primavara anului 2015), evolutie determinata de intensificarea perceptiei de risc (pe fondul referendumului din Marea Britanie), cu impact asupra planurilor de investitii și de consum.

Cu toate acestea, in primul semestru din 2016 contul curent s-a deteriorat, consemnand un deficit de 2.5 miliarde EUR (circa 1.5% din PIB) (fata de un deficit de 374 milioane EUR in perioada ianuarie-iunie 2015).

Intensificarea deficitului de cont curent a fost determinata de accelerarea cererii interne, care a condus la adancirea deficitului balantei comerciale cu bunuri (cu 38.1% an/an, la 4 miliarde EUR).

De asemenea, componenta venituri primare a prezentat un deficit de 3 miliarde EUR, in intensificare cu 55.8% an/an in prima jumatate a anului curent.

Pe de alta parte, din tranzactiile internationale cu servicii s-a inregistrat un excedent de 3.3 miliarde EUR, in creștere cu 3.8% an/an.

Nu in ultimul rand, componenta venituri secundare a consemnat un excedent de 1.2 miliarde EUR in semestrul I, dar in diminuare cu 5.8% an/an.

Conform scenariului macro-econometric central BT tendinta de deteriorare a deficitului de cont curent va continua pe termen mediu (spre un nivel de peste 3% din PIB in 2017 și 2018), pe fondul evolutiei cererii interne la un ritm peste potential.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).