22 octombrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Deficitul de cont curent in ajustare in perioada ianuarie-august

Conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) deficitul de cont curent al balantei de plati s-a ajustat cu 18.5% an/an la 5.8 miliarde EUR in perioada ianuarie-august.

Evolutia a fost determinata de majorarea excedentului balantei comerciale cu servicii (cu 7.9% an/an la 5.8 miliarde EUR) si excedentului balantei veniturilor secundare (cu 91.1% an/an la 1.1 miliarde EUR).

De asemenea, deficitul balantei veniturilor primare s-a diminuat cu 56.1% an/an la 0.9 miliarde EUR.

La polul opus, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 7.8% an/an la 11.8 miliarde EUR in primele opt luni din 2020, pe fondul mix-ului relaxat de politici economice.Graficul 1. Contul curent al balantei de plati (milioane EUR)

Contul curent al balantei de plati (milioane EUR) reprezentat in grafic

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).