15 iulie 2016

Deficitul de cont curent in intensificare in mai spre maximul din vara anului 2012

Conform datelor comunicate astazi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) contul curent al balantei de plati a continuat sa se deterioreze in luna mai, inregistrand un deficit de 758 milioane EUR, cel mai ridicat nivel din vara anului 2012.

Astfel, in perioada ianuarie – mai 2016 contul curent a consemnat un deficit de 2.6 miliarde EUR (reprezentand 1.6% din PIB) (spre deosebire de un excedent de 42 milioane EUR in primele cinci luni din 2015).

Aceasta evolutie a fost determinata de adancirea deficitului balantei veniturilor primare (cu 138.5% an/an, la 2.9 miliarde EUR) și de intensificarea deficitului balantei comerciale cu bunuri (cu 51.2% an/an, la 3.5 miliarde EUR).

Pe de alta parte, balanta comerciala cu servicii a inregistrat un excedent de 2.7 miliarde EUR (in urcare cu 5.7% an/an), iar surplusul balantei veniturilor secundare s-a majorat cu 8.8% an/an, la 1.1 miliarde EUR.

Totodata, investitiile straine directe au crescut cu 21.8% an/an, la 1.1 miliarde EUR in primele cinci luni ale anului, notandu-se rezistenta la intensificarea provocarilor la adresa climatului investitional (pe plan global, european și intern).

Nu in ultimul rand, datoria externa totala s-a redus cu 2.2% ytd, la 88 miliarde EUR in luna mai:

  1. Componenta termen lung a scazut cu 1.1% ytd, la 69.9 miliarde EUR, pe fondul declinului datoriei private cu 3.3% ytd la 36.5 miliarde EUR (se noteaza diminuarea depozitelor nerezidentilor cu 7.8% ytd, la 4.8 miliarde EUR, ca urmare a reducerii ratelor de dobanda catre minime istorice); datoria publica s-a majorat cu 2% ytd, la 31.6 miliarde EUR;
  2. Componenta termen scurt s-a diminuat cu 6.4% ytd, la 18.1 miliarde EUR.

Pentru perioada 2016-2018 previzionam deteriorarea contului curent al balantei de plati (spre un deficit de 3.4% din PIB) și continuarea procesului de reducere a datoriei externe totale (spre 48% din PIB, nivelul minim din 2007). Printre factorii care sustin acest scenariu se mentioneaza: consolidarea momentului favorabil in sfera cererii interne; nivelul redus al costurilor de finantare; excesul de lichiditate pe plan intern și reducerea dependentei de finantarea externa.

Contul curent al balantei de plati

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).