25 iunie 2020

Depozitele neguvernamentale la un nivel record in luna mai

Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) soldul depozitelor neguvernamentale a continuat sa creasca in luna mai, evolutie influentata de majorarea ratei de economisire dupa incidenta socului indus de pandemie.

Astfel, soldul depozitelor neguvernamentale a urcat cu un ritm lunar de 1.4% la 383.5 miliarde RON in mai, nivel record.

Se evidentiaza majorarea soldului depozitelor neguvernamentale denominate in RON cu 1.9% luna/luna la 245.8 miliarde RON: componenta populatie a urcat cu o dinamica lunara de 0.8% la 139.1 miliarde RON, iar segmentul companii a crescut cu un ritm lunar de 3.5% la 106.8 miliarde RON.

De asemenea, soldul depozitelor in valuta a urcat cu 0.3% luna/luna la 137.7 miliarde RON in mai: majorarea inregistrata pe segmentul populatie cu un ritm lunar de 0.5% la 99.4 miliarde RON a contrabalansat declinul componentei companii cu o dinamica lunara de 0.2% la 38.3 miliarde RON.

Ritmul anual al depozitelor neguvernamentale a accelerat de la 12.2% in aprilie la 13.9% in mai, evidentiindu-se majorarea inregistrata de componenta valutara cu 19.6% (dinamica influentata si de aprecierea cursului EUR/RON): segmentele populatie si companii au crescut cu 18.4%, respectiv 22.7%.

De asemenea, depozitele denominate in RON au urcat cu 11% an/an in mai: componentele populatie si companii s-au majorat cu 13% an/an, respectiv 8.6% an/an.

In abordarea alternativa, soldul depozitelor populatiei a crescut cu 7.2% ytd la 238.5 miliarde RON in intervalul ianuarie-mai, evolutie determinata de majorarea ratei de economisire dupa incidenta pandemiei, politica de venituri a Administratiei si aprecierea cursului EUR/RON.

Pe de alta parte, depozitele companiilor au scazut cu 0.2% ytd la 145 miliarde RON in perioada ianuarie-mai.

Graficul 1. Depozitele neguvernamentale (an/an) 
Depozitele neguvernamentale (an/an)
Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).