18 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Dinamica anuala a preturilor de consum in decelerare in noiembrie

Conform Institutului National de Statistica (INS) preturile de consum au crescut cu 0.13% luna/luna in noiembrie. Evolutia a fost determinata, in principal, de majorarea preturilor la marfuri nealimentare (48.37% din cosul de consum) cu un ritm lunar de 0.29%, date fiind cresterile de preturi la tutun si la energie electrica cu dinamici lunare de 0.40%, respectiv 1.21%.

Tarifele serviciilor (20.31% din cos) au urcat cu 0.07% luna/luna in noiembrie.

Cu toate acestea, preturile marfurilor alimentare (31.32% din cosul de consum) s-au ajustat cu 0.08% luna/luna in noiembrie,ca urmare a declinului preturilor la legume si conserve din legume si la fructe si conserve din fructe cu ritmuri lunare de 0.18%, respectiv 3.66%. 

In dinamica an/an preturile de consum au decelerat de la 2.24% in octombrie la 2.14% in noiembrie (minimul din septembrie 2017, aspect evidentiat in graficul de mai jos).

Ritmul anual al preturilor la bunuri alimentare s-a temperat de la 4.34% in octombrie la 3.81% in noiembrie, minimul din ianuarie 2019. Totodata, dinamica anuala a tarifelor la servicii a decelerat de la 2.85% in octombrie la 2.77% in noiembrie, cel mai redus nivel din luna mai.

La polul opus, preturile la bunuri nealimentare au accelerat de la 0.60% an/an in octombrie la 0.78% an/an in noiembrie, maximul din iulie.

Prin urmare, la 11 luni din 2020 preturile de consum au crescut cu 2.68% an/an in medie.

Preturile la bunuri alimentare, marfuri nealimentare si tarifele la servicii au inregistrat cresteri cu ritmuri medii anuale de 4.95%, 1.01%, respectiv 3.14%.
Pe indicele armonizat UE inflatia a decelerat de la 1.8% in octombrie la 1.7% in noiembrie (minimul din septembrie 2017) si a consemnat un nivel mediu de 2.4% la 11 luni din 2020.


Graficul 1. Evolutia preturilor de consum (%, an/an)

Evolutia preturilor de consum (procente, an per an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).