11 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Dinamica anuala a preturilor de consum in decelerare in octombrie

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea preturilor de consum cu un ritm lunar de 0.22% in octombrie.

Preturile la bunuri alimentare (31.32% din cosul de consum) au urcat cu 0.11% luna/luna, evidentiindu-se majorarea preturilor la legume si conserve din legume cu un ritm lunar de 0.81%.

Totodata, preturile la bunuri nealimentare (48.37% din cos) s-au majorat cu 0.31% luna/luna in octombrie. Se observa cresterea preturilor la combustibili cu un ritm lunar de 0.67%, desi cotatiile internationale la titei au scazut.

Tarifele la servicii (20.31% din cos) au crescut cu 0.22% luna/luna in octombrie, evolutie influentata si de tendinta ascendenta pentru cursul EUR/RON.

Ritmul anual al preturilor de consum s-a temperat de la 2.45% in septembrie la 2.24% in octombrie (minimul din septembrie 2017, aspect evidentiat in graficul de mai jos).

Aceasta evolutie a fost determinata indeosebi de decelerarea dinamicii anuale a preturilor la bunuri alimentare de la 4.96% in septembrie la 4.34% in octombrie, minimul din februarie.

Prin urmare, in primele 10 luni din 2020 preturile de consum s-au majorat cu 2.74% an/an: preturile la bunuri alimentare, marfuri nealimentare si tarifele la servicii au urcat cu 5.06%, 1.03%, respectiv 3.18%.

Pe indicele armonizat UE inflatia anuala a decelerat de la 2.1% in septembrie la 1.8% in octombrie (minimul din septembrie 2017) si s-a situat la 2.5% in medie in primele 10 luni din 2020.


Graficul 1. Evolutia preturilor de consum (%, an/an)

Evolutia preturilor de consum (procente, an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).