13 septembrie 2016

Dinamica anuala a preturilor de consum la maximul din mai 2015

Datele comunicate de Institutul National de Statistica (INS) indica creșterea preturilor de consum cu un ritm lunar de 0.07% in august.

Evolutia a fost determinata de majorarea preturilor la bunuri ne-alimentare (44.25% din coșul de consum) cu 0.26% luna/luna. In cadrul acestei componente se noteaza creșterea preturilor la tutun cu un ritm lunar de 1.76%, data fiind intrarea in vigoare a Noii Directive Europene. Totodata, preturile la produse de uz caznic, incaltaminte și imbracaminte au consemnat ritmuri lunare de creștere de 0.06%, 0.06%, respectiv 0.15%.

Pe de alta parte, preturile la bunuri alimentare (36% din coșul de consum) s-au redus cu 0.09% luna/luna in august. Se noteaza scaderea preturilor la legume/conserve din legume și la fructe/conserve din fructe, cu ritmuri lunare de 1.11%, respectiv 2.58%. Cu toate acestea, preturile la carne/preparate și conserve din carne, zahar/produse zaharoase și oua au crescut cu ritmuri lunare de 0.41%, 0.53%, respectiv 3.55%.

Nu in ultimul rand, tarifele la servicii s-au diminuat cu 0.09% luna/luna, evolutie determinata de declinul preturilor la chirii (cu 0.07%) și la poșta și telecomunicatii (cu 0.44%). 

Dinamica anuala a preturilor de consum s-a situat la -0.2% in august, cel mai ridicat nivel din mai 2015 (inainte de intrarea in vigoare a reducerii cotei TVA la alimente și servicii de alimentatie). Se observa scaderea preturilor la marfuri ne-alimentare (cu 1.42% an/an) și la servicii (cu 1.04% an/an), pe fondul: diminuarii cotei generale de TVA (de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016); scaderii preturilor la energie și gaze naturale; evolutiilor din pietele internationale de materii prime.

Preturile la bunuri alimentare s-au majorat cu 1.96% an/an, ca urmare a disiparii impactului reducerii cotei TVA la alimente și servicii de alimentatie (de la 24% la 9%, din 1 iunie 2015).

Pe indicele armonizat UE preturile de consum au crescut cu 0.3% an/an in august.

Consideram ca in ultimele luni dinamica preturilor de consum a fost influentata și de factori precum: fluctuatiile din piata valutara; evolutia cererii interne la un ritm peste potential; absenta presiunilor inflationiste in Zona Euro.

Prin incorporarea evolutiilor macro-financiare recente am majorat previziunile pe termen mediu pentru dinamica preturilor de consum (pe indicele armonizat UE): valori medii anuale de -1% in 2016, 1.6% in 2017, respectiv 2.2% in 2018.

 

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).