11 septembrie 2015

Dinamica anuala a productiei industriale a accelerat la 3.8% in iulie

Datele comunicate de Institutul National de Statistica (INS) indica cresterea productiei industriale, pentru a doua luna la rand in iulie, cu un ritm lunar de 0.5%: dinamica ramurilor prelucratoare (+1.4%) si energie/utilitati (+7%) a contrabalansat declinul industriei extractive (cu 5.7%).  

Comparativ cu iulie 2014 industria interna a crescut cu 3.8%, cea mai buna dinamica din ultimele patru luni, evolutie determinata de avansul industriei prelucratoare (+4.3%) si al componentei energie/utilitati (+9%). Ramura extractiva a scazut cu 19.2% an/an.

La sapte luni productia industriala a crescut cu 2.6% an/an, notandu-se dinamica industriei prelucratoare (3.1% an/an). Totodata, componenta energie/utilitati a urcat cu 0.7% an/an. Pe de alta parte, industria extractiva a scazut cu 7.7% an/an.

Se noteaza industria de bunuri de folosinta indelungata, in crestere cu 11.8% an/an (evolutie sustinuta de redinamizarea consumului privat in Romania si in Uniunea Europeana). Industria bunurilor intermediare si industria bunurilor de capital au consemnat ritmuri de crestere de 1.5% an/an, respectiv cu 4.8% an/an in perioada ianuarie-iulie.

Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare la sapte luni au fost: fabricarea autovehiculelor de transport rutier/remorci/semiremorci (+9.2% an/an), industria metalurgica (9.3% an/an), fabricarea de calculatoare/produse electronice si optice (13.3% an/an), fabricarea produselor din tutun (18.6% an/an), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (22.6%).

Dinamica productiei industriale in iulie scenariul macroeconomic central al Bancii Transilvania (revizuit recent). In acest scenariu ne asteptam la accelerarea investitiilor productive pe termen mediu, dupa relansarea din perioada recenta: crestere cu ritmuri medii anuale de 7% in 2015, 8.7% in 2016, respectiv 10.4% in 2017.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).