16 februarie 2017

Dinamica anuala pozitiva a preturilor de consum in ianuarie, pentru prima oara din mai 2015

Conform datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS) preturile de consum au scazut cu un ritm lunar de 0.19% in ianuarie 2017.

Aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de declinul preturilor la marfuri ne-alimentare (45.5% din cosul de consum) cu 0.93% luna/luna, pe fondul reducerii cotei generale de TVA (de la 20% la 19%) si a eliminarii accizei suplimentare la carburanti (de la 1 ianuarie). Astfel, preturile la combustibili au scazut cu 2.52% luna/luna, iar preturile la gaze si energie s-au diminuat cu ritmuri lunare de 0.83%, respectiv 2.79%.

Totodata, tarifele la servicii (19.9% din cosul de consum) s-au redus cu 0.37% luna/luna, ca urmare a scaderii preturilor la transport si posta & telecomunicatii, cu ritmuri lunare de 0.49%, respectiv 0.68%, pe fondul aprecierii monedei nationale (in medie, cu 0.4% fata de euro si cu 1% raportat la dolarul SUA).

Cu toate acestea, preturile la marfuri alimentare (34.7% din cosul de consum) s-au majorat cu un ritm lunar de 0.91% in ianuarie. Evolutia a fost determinata de scumpirile de preturi la fructe & conserve din fructe si la legume & conserve de legume cu rate luna/luna de 3.02%, respectiv 5.82%.

Dinamica an/an a preturilor de consum a revenit in teritoriu pozitiv luna trecuta: 0.05% - nivelul maxim din mai 2015, luna de dinainte de reducerea cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie.

Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea preturilor la marfuri alimentare cu 1.12% an/an.

Preturile la bunuri ne-alimentare si tarifele la servicii au scazut cu 0.24% an/an, respectiv cu 1.08% an/an, evolutii influentate de reducerea cotei generale de TVA (de la 20% la 19%), eliminarea accizei suplimentare la carburanti si ieftinirile din sfera energiei.

Conform scenariului central actualizat BT dinamica medie anuala a preturilor de consum (masurata pe baza Indicelui Armonizat al Preturilor de Consum) va creste de la 1.1% in 2016 la 1.8% an/an in 2017, 2.7% an/an in 2018 si 2.6% an/an in 2019.

Perspectiva convergentei inflatiei spre tinta BNR in lunile urmatoare exprima o probabilitate ridicata ca banca centrala sa demareze ciclul monetar post-criza (majorarea ratei de dobânda de referinta) in 2017.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).