04 februarie 2016

Dinamica creditului nou accelereaza

Datele comunicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica cresterea volumului creditelor neguvernamentale noi cu 13% luna/luna, la 6.8 miliarde RON in decembrie.

Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea creditului nou acordat companiilor, cu un ritm lunar de 34%, la 4.5 miliarde RON.

Pe de alta parte, creditul nou catre populatie s-a redus cu 13% luna/luna, la 2.3 miliarde RON.

Comparativ cu decembrie 2014 volumul creditelor neguvernamentale noi s-a majorat cu 45%, componentele companii si populatie urcand cu 44%, respectiv 48%. Se noteaza dinamica creditelor noi in euro (65% an/an) si dolari (352% an/an), expresie a revenirii cererii pentru imprumuturi in valuta (dat fiind nivelul redus al ratelor de dobanda). Creditul in RON a urcat cu 32% an/an in ultima luna din 2015.

Astfel, anul trecut volumul total al creditelor neguvernamentale noi a consemnat un avans de 29.5% an/an, la 66.1 miliarde RON (maximul din 2011). Componentele euro, RON si dolar au consenmat ritmuri de evolutie an/an de 21.2%, 29.9%, respectiv 114.8%.

Se evidentiaza cresterea componentei persoane fizice, cu 52.9% an/an (la 28.1 miliarde RON), iar in cadrul acesteia dinamica creditului acordat pentru locuinte (58.9% an/an, la 10.1 miliarde RON).

Totodata, creditele noi acordate companiilor au urcat cu 16.4% an/an, la 38 miliarde RON.

Astfel, in 2015 ponderea creditelor neguvernamentale noi in PIB s-a majorat la 10%, cel mai ridicat nivel din 2011.

Statisticile prezentate mai sus confirma momentul favorabil din piata creditului, sustinut de intensificarea cererii (pe fondul accelerarii economiei) si redinamizarea ofertei (dupa un amplu proces de ajustare in sectorul bancar), intr-un context dominat de declinul ratelor de dobanda spre minime istorice.

Pentru perioada urmatoare ne asteptam la consolidarea momentului favorabil in sfera creditarii. In scenariul central previzionam cresterea soldului creditului neguvernamental total cu ritmuri an/an de 5.5% in 2016, 7.4% in 2017 si 8.9% in 2018.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).